p

Pandemia

(16.10.2020) Epidemia, tarttuva tauti, joka leviää väestössä laajalle alueelle tai jopa maailmanlaajuisesti. Koronavirus on mikro-organismi jolla on kyky vahingoittaa ihmisen kudoksia ja aiheuttaa sairauksia ja kuolemaa.


Koronavirus COVID-19. Koronaviruspandemia 2019–2020 on joulukuussa 2019 kiinasta Wuhanin kaupungista alkanut pandemia. Sen aiheuttaa uusi koronavirus SARS-CoV-2, joka aiheuttaa COVID-19 tautia. Suomessa  COVID-19 on määritelty yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi.

Maailman terveysjärjestö WHO julisti epidemian pandemiaksi 11 maaliskuuta 2020. Viruksen uskotaan leviävän suurimpaan osaan maailman väestöstä. Pandemia on selvästi kiihtymässä ja levinnyt jo maailmanlaajuisesti.

Pandemian riskitekijät
Kolme päätekijää määrittävät puhkeamisen mahdollisen vaaran:

1) Virus: Mikro-organismin kyky vahingoittaa ihmisen kudoksia ja aiheuttaa sairauksia ja kuolemaa.

2) Infektio riski: Todennäköisyys, että mikro-organismi leviää populaatiossa. Yksi avaintekijä on leviämiskeinot - joko veren, kehon nesteiden, suoran kosketuksen vaurion, kuten ihon haavauman, tai ilmassa olevan aerosolin kautta.

3) Inkubointijakso: Aika infektion ja ensimmäisen oireen ilmenemisen välillä. Pidempi inkubaatioaika voi johtaa mikro-organismin leviämiseen tahattomasti, kuten HIV:n tapauksessa. Sitä vastoin lyhyempi inkubaatioaika, jos infektio on erittäin tappava, tarttuu todennäköisemmin tahattomasti, ja se voi aiheuttaa huomattavia sosiaalisten, taloudellisten ja lääketieteellisten järjestelmien häiriöitä hyvin lyhyessä ajassa. Häiriö, jonka aiheuttaa erittäin tappava tartunta ja pidempi inkubaatioaika, kuten HIV, on pitkäaikainen seuraus.

Ebola on erittäin tappava infektio, jolla on lyhyt inkubaatioaika, mutta suhteellisen alhainen infektioaste, mikä selittää sen, miksi suurin osa tähän päivään mennessä esiintyneistä Ebola-tautitapauksista on lokalisoitu. Uudet synteettisen biologian kehitykset herättävät kuitenkin tiettyjen tutkijoiden huolen siitä, että sekä erittäin virulentteja että korkeita infektioita sisältäviä muokattuja mikro-organismeja voi vapautua väestöstä - pahoinpitelyn tai onnettomuuden takia - ja aiheuttaa ennennäkemättömän puhkeamisen, joka voi johtaa erittäin tappavaan tartuntataudin kansainväliseen leviämiseen.

Koronavirustaudin (COVID-19) itämisaika (THL)
Itämisajaksi kutsutaan aikaa tartunnasta ensioireiden alkuun. Taudin itämisajaksi on arvioitu 1–14 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää.

Koronaviruksen tarttuminen (THL)
Uusi koronavirus (SARS-CoV-2) tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana,  kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Lähikontaktissa korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen.

Kun henkilö yskii tai aivastaa, voi suurempien pisaroiden lisäksi syntyä myös hyvin pieniä pisaroita, jotka voivat jäädä hetkeksi ilmaan aerosolimuodossa. Tämä ilmavälitteisen tartunnan riski on kuitenkin nykytiedolla vähäinen.

Koronaviruksen oireet (THL)
Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystie-infektion. Monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta  joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus, kuten vaikea-asteinen sydänsairaus. Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli.
Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.


Historia: 5 vakavinta pandemia
  • 165-180: Antoninuksen rutto kesti 15 vuotta ja tappoi arviolta 5 miljoonaa ihmistä.
  • 541-542: Justinianuksen ruttoon menehtyi n. 25-50 miljoonaa ihmistä eli noin 13% tuolloin maailman väestöstä. Tauti esiintyi epidemioina aina 700-luvulle asti.
  • 1347-1351: Musta surma aiheutti vähintään 75 miljoonan ihmisen kuoleman - 450 miljoonan maailman väestöstä - joidenkin arvioiden mukaan jopa 200 miljoonaa kuolemaa.
  • 1918-1919: Espanjantaudin arvioidaan tappaneen yli 50 miljoonaa 1,6 miljardin maailman väestöstä.
  • 1970-luku-nykypäivään: HIV / AIDS on tappanut yli 25 miljoonaa ihmistä  • Kalle