p

Yli miljoona ihmistä kehottaa Euroopan maita ja EU:ta vetäytymään ECT-sopimuksesta

Jo yli miljoona kansalaista on ehtinyt allekirjoittaa vajaat kaksi viikkoa auki olleen vetoomuksen, jossa vaaditaan Euroopan maita ja EU:ta vetäytymään energiaperuskirjasta tehdystä sopimuksesta eli ECT-sopimuksesta ja estämään sen laajenemisen uusiin maihin. Epädemokraattinen ja vanhentunut sopimus antaa hiili-, öljy- ja kaasuyhtiöille mahdollisuuden jarruttaa puhtaaseen energiajärjestelmään siirtymistä. 

Kuva: Burkhard Lüling / Pixabay

ECT-sopimus on 1990-luvulta peräisin oleva energia-alan investointisopimus, joka antaa ulkomaisille sijoittajille oikeuden nostaa korvauskanteita valtioita vastaan melkein mistä tahansa päätöksistä, jotka vaikuttavat haitallisesti sijoittajien voitto-odotuksiin. 

“ECT-sopimus tarjoaa fossiilifirmoille oikeudellisen ohituskaistan ilmastotoimien hidastamiseen ja verorahojen nyhtämiseen. Tuorein esimerkki on vain muutaman viikon takaa: saksalainen energiajätti RWE ilmoitti, että se haastaa Alankomaat oikeuteen ja hakee 1,4 miljardin euron korvauksia, koska Alankomaiden uusi hiilikieltolaki kieltää kivihiilen energiakäytön vuoden 2030 jälkeen”, sanoo Olli Tiainen, Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija.

Esimerkkejä löytyy myös lähempää: Suomen valtionyhtiö Fortumin tytäryhtiö Uniper on uhannut haastaa Alankomaat oikeuteen samasta syystä.

“On järjetöntä, että Suomen valtionyhtiö on mukana uhkaamassa oikeustoimilla valtiota, jolla on samankaltainen hiilikieltolaki kuin Suomella”, sanoo Vera Kauppinen, Hiilivapaa Suomen kampanja-asiantuntija.

“Useat energiayhtiöt, muun muassa Fortum ja Uniper suunnittelevat myös uusia investointeja fossiiliseen maakaasun. Tällaisia investointeja, jotka uhkaavat lukita meidät fossiilisten polttoaineiden käyttöön vuosikymmeniksi, ei tule suojata ECT-sopimuksella”, Kauppinen jatkaa.

Myös EU:ssa on tiedostettu, että ECT-sopimuksesta on tullut este Pariisin ilmastosopimuksen ja Euroopan vihreän sopimuksen tavoitteiden toteuttamiselle, ja EU on nyt vuoden ajan käynyt toistaiseksi tuloksettomia neuvotteluja muiden sopimusosapuolten kanssa muun muassa sopimukseen kuuluvan sijoittajansuojan uudistamisesta. Tällä viikolla alkoi prosessin neljäs neuvottelukierros. EU aikoo nyt esittää investointisuojan poistamista fossiilisilta polttoaineilta, mikä astuisi voimaan 10 vuoden päästä sopimusmuutosten voimaantulon jälkeen. Esityksen läpimeno vaikuttaa kuitenkin hyvin epätodennäköiseltä, sillä sopimusmuutos vaatisi kaikkien 53 ECT:ssa mukana olevan valtion hyväksynnän. 

”Vaikka EU:n ehdotus menisikin läpi, se on täysin riittämätön. Maailman päästöt pitäisi puolittaa kuluvan vuosikymmenen aikana 1,5 asteen tavoitteen saavuttamiseksi. Mahdollisesti jopa vuoden 2040 loppuun saakka annettava jatkoaika fossiilisten investointisuojalle on käsittämätön ehdotus tässä tilanteessa. Aikaa ei enää pidä hukata neuvotteluihin esityksestä, joka jo lähtökohtaisesti on liian heikko", sanoo TTIP-verkoston Marissa Varmavuori.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.