p

Kainuun kansallispuistot kasvattivat käyntimääriään vuonna 2020

Koronavuosi 2020 vahvisti viime vuosien luontotrendiä ja yhä useampi suomalainen innostui ulos luontoon retkeilemään. Kainuun kansallispuistot, Hossa ja Hiidenportti, kasvattivat käyntimääriään.

Retkeilijötä Hiidenportin polulla. Kuva: Harri Tarvainen

Hossan kansallispuiston käyntimäärät kipusivat yli 110 000:n viime vuonna. Kasvua edellisvuoteen tuli 15%. Luontokeskusyrittäjän mukaan matkailijoiden viipymä alueella on pidentynyt. Hiljaisen kevään jälkeen kesä oli yrittäjän mukaan erittäin kiivas. Liikenteessä oli paljon ensikertalaisia.

Koronavuosi vahvisti viime vuosien luontoilutrendiä. Ihmisten luontoinnostus säteili kansallispuistojen lisäksi lähiluontoon ja moneen muuhun retkeilykohteeseen. Esimerkiksi Puolangan Hepokönkään suosio kasvoi viime vuonna jopa 82% käyntimäärän ollen yli 30 000.

Hiidenportin kansallispuiston käyntimäärät nousivat edellisvuodesta 33%. Hiidenportissa vierailtiin viime vuonna yli 18 000 kertaa. Sotkamolainen luontohelmi on säilynyt rauhallisena, hiukan tuntemattomampana kansallispuistona. Metsähallitus ja Sotkamon kunta ovat tehostamassa yhteistyötään Hiidenportin alueellisen ja valtakunnallisen tunnettuuden nostamiseksi.

- Hiidenportin hyödyntäminen luontomatkailussa on ollut meillä kovin vähäistä. Nyt on aika herätä siihen, että eteläisen Kainuun oma kansallispuisto on vain 50 kilometrin päässä Sotkamon kuntakeskustasta. Se ei ole matka eikä mikään. Hiidenportin vahvuus on myös siinä, että siinä missä tunnetuimmat puistot ovat väkeä täynnä, täältä vielä löytyy tilaa hengittää, toteaa Sotkamon kunnan matkailuasiantuntija Aija Laukkanen.

Metsähallitus jatkaa tänä vuonna Hiidenportissa viime kesänä käynnistynyttä kansallispuiston retkeilyrakenteiden kunnostamista. Kansallispuistossa tehdään myös kävijätutkimus tulevana kesänä.

Rokuan suosio kasvaa - puisto tänä vuonna isompi ja ehompi

Rokuan kansallispuisto tarjosi viime vuonna monelle retkeilijälle rauhallisen, ruuhkavapaan luontokokemuksen. Silti Rokuankin suosio kasvoi ja käyntimäärät (reilut 22 000) nousivat edellisvuodesta 24%. Kansallispuiston kyljessä sijaitsen Rokuan virkistysmetsän käyntimäärä nousi 20% koko Rokuan alueen käyntimäärien ollen viime vuonna yli 60 000.  

Kasvaneiden käyntimäärien lisäksi kasvoi merkittävästi myös kansallispuiston pinta-ala. Tänä vuonna laajentuneen kansallispuiston palveluja kehitetään. Samalla käynnistetään koko Rokua Geopark -alueella laaja ulkoilureittien uudistamis- ja kunnostamistyö.

Jo kesällä 2020 käynnistyneet Oulujärven retkeilyalueen kunnostustyöt jatkuvat nekin kuluvana vuonna. Kohennetut palvelut tulevat tarpeeseen sillä myös retkeilyalueen käyntimäärät nousivat viime vuonna 33%. Retkeilyalueelle tehtiin  viime vuonna yli 52 000 käyntiä.

Kotimaan- ja lähimatkailun kasvu tuntui myös Ärjänsaaressa, jossa oli vilkas kesä. Metsähallitus ei ole tehnyt Ärjässä virallista kävijälaskentaa.


Lähde: YM

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.