p

Luonnonsuojeluliitto pitää susikannan kasvua odotettuna

Suomen luonnonsuojeluliitto pitää susikannan kasvua odotettuna. Rauhanomainen rinnakkainelo ihmisen ja suden välillä on edistynyt myönteisesti.
Susi. Kuva: Ekofokus / KL

Luonnonvarakeskuksen tuoreen kanta-arvion mukaan susien yksilömäärän arvioidaan maaliskuussa 2020 olleen noin 216−246 yksilöä. Vuosi sitten maaliskuussa kannan suuruudeksi arvioitiin 185−205 yksilöä. Laumoja oli 30, joista 24 kokonaan Suomen puolella. Laumojen kokonaismäärä kasvoi vuoden takaiseen verrattuna 25 prosenttia.

“Luonnonsuojeluliiton mielestä susikannan kasvu on odotettu. Susien tappolupia ei ole myönnetty yhtä paljon kuin ennen. Samalla eri tahojen tekemä suden laittoman tappamisen vastainen työ on vähentänyt salametsästystä”, Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä sanoo.

Rauhanomainen rinnakkainelo ihmisen ja suden välillä on ottanut askelia eteenpäin.

“Sudet ovat pysyneet nyt hyvin metsän puolella eikä suuria kotieläinvahinkoja ole aiheutunut poronhoitoalueen eteläpuolella“, Hölttä toteaa. “Nyt kannattaa kehittää suden kanssa yhteiseloa muun muassa SusiLIFE-hankkeen avulla. Esimerkiksi susiaitojen rakentaminen on tehokas keino vähentää suden aiheuttamia vahinkoja. Lisäksi ongelmayksilöitä voi poistaa poikkeusluvilla.”

Ennustemallin mukaan susikannan ei odoteta merkittävästi runsastuvan maaliskuuhun 2021 mennessä. Tämä johtuu siitä, että pentutuottoon kykenevien parien ja laumojen yhteismäärä on nyt samalla tasolla kuin keväällä 2019.

Tämä tarkoittaa sitä, että poikkeuslupamäärien on oltavat pienet ja laittoman pyynnin ehkäisyä on aktiivisesti jatkettava eri tahojen toimesta.

Lähde: SLL