p

Turku nostettiin ylimpään A-luokkaan maailman johtavien ilmastokaupunkien joukossa

Turku on yksi 105:stä kaupungista maailmassa, jotka CDP on nostanut A-luokkaan. CDP on maailman johtava ilmastonmuutokseen liittyvän tiedon ja raportoinnin kerääjä maailmassa.   
Turun linna. Kuva: KL/Ekofokus

CDP julkaisi johtavien ilmastotyötä tekevien kaupunkien A-listauksen tiistaina 18.2. A-listalle nostettiin 105 kaupunkia arvoiduista yli 850 kaupungista ympäri maailmaa. Suomesta listalla on Turun lisäksi myös Lahti.

CDP on maailmanlaajuinen voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tehtävänä on kannustaa yrityksiä, kaupunkeja ja hallituksia vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään sekä turvaamaan vesivarat ja suojelemaan metsiä.

Listauksella kiinnitetään huomiota kaupunkien keskeiseen rooliin

Maailman kaupungit kattavat alle 2% maapallon pinta-alasta, mutta niiden alueilla syntyy noin 70% maailman päästöistä. CDP:n selvitysten mukaan jo 85% maailman kaupungeista arvioi ilmaston aiheuttavan uhkia itselleen ja 75% pitkäaikaisista uhista arvioidaan vakaviksi tai erittäin vakaviksi. Kaupungit ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja samaan aikaan muutokset aiheuttavat niille uhkia.

Valinnan perusteena suunnitelma, teot, raportointi ja läpinäkyvyys

CDP:n analyysin mukaan A-listaukseen otetut kaupungin toteuttavat keskimäärin yli kaksinkertaisen määrän ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimenpiteitä ja yli viisinkertaisen määrän toimenpiteitä, joilla pyritään lieventämään ilmastonmuutoksen haittavaikutuksia verrattuna muihin pisteytettyihin kaupunkeihin.

A-listauksen kaupungit ovat edelläkävijöitä ilmastotyön avoimuudessa sekä sopeutumisessa ja valmistautumisessa ilmastokriisin paheneviin vaikutuksiin.

A-pistemäärä edellyttää, että kaupunki
  • julkistaa ilmastotietonsa
  • laatii kattavan päästökartoituksen
  • asettaa päästövähennystavoitteen
  • julkaisee ilmastotoimintasuunnitelman
  • suorittaa haavoittuvuusarvioinnin ilmaston vaarojen ja vaikutusten tunnistamiseksi

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus ottaa tunnustuksen vastaan Turun puolesta

Turun kaupunki on kutsuttu ottamaan tunnustus vastaan palkintoseremoniaan Ranskan eurooppa- ja ulkoministeriöön Pariisiin 25.2. Tilaisuudessa palkitaan kaikki eurooppalaiset A-listan kaupungit. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus edustaa Turun kaupunkia seremoniassa.

-Tunnustus kertoo meidän edenneen hyvin ilmastopolitiikkamme toteutuksessa. Turun saama tunnustus ja pääsy maailman ilmastotoimia tekevien kaupunkien A-listaukselle tuntuu hyvältä, mutta samalla velvoittaa meitä jatkamaan työtä yhä määrätietoisemmin, Kattelus sanoo.

Turun kaupungin ilmastotyötä tehdään kaupunginvaltuuston 11.6.2018 yksimielisesti hyväksymän ilmastosuunnitelman mukaisesti. Turku aikoo olla hiilineutraali vuonna 2029, kun kaupunki täyttää 800 vuotta.

Lähde: Turun kaupunki