p

Tim Sparv lahjoittaa pelipaitansa pääministeri Marinille – kannustaa avainpelaajien kanssa ilmastotekoihin

Pääministeri Sanna Marinille luovutettiin tänään maanantaina Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparvin pelipaita vahvan ilmastoviestin kanssa. Hallituspuolueiden ilmastokokouksessa Helsingin Vuosaaressa lahjoitettua paitaa koristaa Sparvin nimikirjoituksen lisäksi Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan ja muiden “Suomen ilmastomaajoukkueen” avainpelaajien nimikirjoituksia. He haluavat yhdessä Huuhkajien kapteenin kanssa kannustaa Suomen hallitusta viemään hallitusohjelmaan kirjatut ilmastotavoitteet maaliin.

Tim Sparv. Kuva: Petteri Lehtonen /
Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
“Olen aina uskonut, että me suomalaiset voidaan tehdä jotain sellaista, mitä ei ole aikaisemmin tehty. Me Huuhkajat näytettiin, että kaikki on mahdollista, kun on hyvä joukkuehenki ja rohkea asenne. Samaa voittaja-asennetta tarvitaan nyt ilmastotoimissa. Se on ottelu, jota ei ole varaa hävitä”, sanoo Huuhkajien kapteeni Sparv.

Hallitusohjelman tavoitteina on tehdä Suomesta hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta. Nyt hallitukselta odotetaan selkeitä toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi. Tim Sparvin pelipaidan allekirjoittajat haluavat muistuttaa, että he - kuten suomalaisten enemmistö - seisovat vahvojen ilmastotoimien takana.

“Ilmastokriisin ratkaisut löytyvät kyllä, kun luotamme suomalaisten korkeaan osaamiseen. Suomi voi näyttää maailmalle, että ratkaisut ovat myös talouden ja työllisyyden kannalta kannattavia. Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus olla globaali suunnannäyttäjä ja uusien teknologioiden viejä”, sanoo Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

“Suomen vahvuus on ollut eri osapuolten välinen tiivis ja tavoitteellinen yhteistyö suurten yhteiskunnallisten kysymysten ratkaisemisessa. Meillä on nyt erinomainen paikka näyttää, miten hiilineutraali yhteiskunta rakennetaan sosiaalisesti oikeudenmukaisella ja kestävällä tavalla – hyvinvoinnista tinkimättä”, SAK:n Jarkko Eloranta jatkaa.

Suomessa on viime vuosina nähty poikkeuksellisen laaja ilmastoherääminen ja kyselyjen mukaan suuri enemmistö suomalaisista odottaa päättäjiltä ilmastoimia{1}{2}{3}. Tim Sparvin pelipaitaan allekirjoittajiksi koottiin otos niistä lukuisista yhteiskunnan avainvaikuttajista ja organisaatioista, jotka ovat ilmaisseet tukensa vahvoille ilmastotoimille ja tavoitteelle tehdä Suomesta hiilineutraali 2035 mennessä. Nimikirjoituksellaan lähtivät mukaan Jyri Häkämies (EK), Jarkko Eloranta (SAK), Mikael Pentikäinen (Suomen Yrittäjät), Piia-Noora Kauppi (Finanssiala), Minna Karhunen (Kuntaliitto), Tilda Sederholm (Fridays For Future Suomi), Olli Rehn (Suomen Pankki), Milla Kalliomaa (Mannerheimin lastensuojeluliitto), Tapio Hautamäki (Suomen ylioppilaskuntien liitto), Hanna Paulomäki (Greenpeace), Jari Niemelä (Helsingin yliopisto) ja Jouni Keronen (Climate Leadership Coalition).

Aloite paidan lahjoittamiseen pääministerille ja hallituksen ilmastotoimien kirittämiseen syntyi ympäristöjärjestö Greenpeacen, EK:n ja SAK:n välisistä keskusteluista. Paidan pääministerille luovutti Sparvin ja avainpelaajien puolesta Greenpeace Suomen maajohtaja Hanna Paulomäki.

“Vahvojen ilmastotoimien takana seisovien suomalaisten joukkue on ennennäkemättömän moniääninen ja laaja. Se, mitä nyt tarvitaan, on vahva johtajuus, jolla sovitetaan erimielisyydet ja kohdataan vaikeatkin kysymykset, jotta ilmastotoimet saadaan maaliin ja Suomi maailmankartalle”, Paulomäki sanoo.
    {1} Ilmastobarometri 2019: 70 % suomalaisista haluaa, että ilmastokriisin ratkaisu on kuluvan hallituskauden kärkiteema. 
    {2} Tiedebarometri 2019: 73 % vastaajista: "Ilmastonmuutoksen eteneminen on todellinen ja vakava uhka, joka vaatii poliittisilta päättäjiltä tehokkaita toimia" 
Lähde: Greenpeace