p

Jos planeetta lämpenee 4 C asteella - voisiko miljardi ihmistä selvitä?

Tavallaan  kysymys on säädytön. Jos planeetta lämpenee 4 celsiusasteella, vain alle miljardi ihmistä voi selvitä ja miljardit menehtyisivät. On sopimatonta julistaa tarkkaa kuolleiden määrää, koska loppujen lopuksi kyse on moraalittomuudesta, rikoksesta, vastuusta, ei tarkasta lukumäärästä. 


Mutta kysymys on asiallinen, koska maapallo on menossa kohti 4° C:n lämpenemistä, perustuen tähän mennessä Pariisin sopimuksen päästövähennys tavoitteisiin. Pariisin sitoumukset ovat noin 3,3° C:n lämpenemisen polulla, siihen ei sisälly aktiivisia hiilien palautteita, kuten Ikirouta, Amazon ja muut hiilidioksidi vähennysten vaikutusten heikkenemiset, joka johtaisi 5° C:n lämpenemiseen. Niinpä kun sanotaan, että olemme tällä hetkellä 4° C:n lämpenemisen polulla, on oikein.

Voimme nykyisellä kehityspolulla ylittää 4° C jo kuluvalla vuosisadalla. Tällä hetkellä Maapallo näyttää olevan menossa kohti 1,5° C vuoteen 2030 mennessä ja 2° C ennen vuotta 2050, ja jos palautteet alkavat 4° C vuoteen 2100 mennessä.

Muistettava asia on, että 4° C on maailmanlaajuinen keskiarvo. Se on luultavasti lähempänä 5° C, ja joillakin alueilla jopa 15° C.

Jos ilmasto lämpenee 4 C astetta Euroopassa kuivuus on lisääntynyt välimerenmaissa ja Sahara voi ylittää Gibraltarin salmen. Sveitsissä kesäisin lämpötila voi nousta jopa +48 C asteeseen. Alpeilla lumi ja jää on sulanut ja se muistuttaa lähinnä kivistä kuumaisemaa. Etelä- Englannissa lämpötilat kesäisin voivat kohota +45 C asteeseen. Kaikkialla maailmassa lämpö pakottaisi väestön ”suureen vaellukseen” pohjoiseen.

Maailmamme olisi lämpimämpi kuin milloinkaan ihmisen historian aikana ja lämpeneminen nopeampaa kuin olemme ihmiskuntana  kokeneet koskaan. Planeetallamme olisi käynnissä kuudes massasukupuuttoaalto täydessä vauhdissa. Meret happamoituisivat siinä määrin, että merten ekosysteemit ja ravintoketjut romahtaisi. Puolet maapallosta muuttuisi asuinkelvottomaksi. Neljällä asteella lämpeneminen tarkoittaisi, että ihmisiä kuolisi keskimäärin miljoona joka viikko seuraavat vuosikymmenet. Ihmispopulaatio supistuisi alle miljardiin.

Vaikka kaikkien jäätiköiden sulaminen kestäisi vuosisatojen tai vuosituhansien ajan, merenpinta voi nousta 2–3 metriä vuoteen 2100 mennessä, ja lopulta 4 ° C:n lämpötilaa lämpimämmässä maailmassa ei olisi suuria jäätiköitä kummallakaan napa-alueella eikä Himalajalla. Merenpinta olisi matkalla 65 - 70 metriä korkeammalle.
Kuva: PixabayLämmenneet valtamerten vedet heikentevät kasviplanktonin fotosynteesin toimintaa, joka tuottaa suurimman osan koko ilmakehän hapesta. Ihmiskunnan aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä suurin osa lopulta liukenee meriin aiheutten merien happamoitumista. Lämpenevä ilmasto hidastaa myös merivirtoja, eikä merivesi vajoa yhtä herkästi kohti pohjaa termohaliinisen kiertoliikkeen heikentyessä.

Valtavat määrät hiiltä on varastoitunut arktiseen ikiroutaan (Siperiassa arviolta 70 miljardia tonnia) kun sulaminen alkaa vapautuu ilmakehää lämmittävää metaania ja hiilidioksidia suurissa määrin, kiihdyttäen edelleen ilmaston lämpenemistä. Arktinen sulaminen on uhka ihmiskunnalle.

Kuivuutta tulee esiintymään yli 30 prosentilla maailman maapinta-alasta. Aavikoituminen on vakavaa Afrikassa, Välimeren eteläosissa, Länsi-Aasiassa, Lähi-idässä, Australian sisämaassa ja Yhdysvaltojen lounaisosissa.

Merkittävillä trooppisten alueiden ruoantuotantoalueilla sadot romahtaa yli viidenneksen. Viljelykasvien ravintopitoisuus laskee, hyönteisten populaatiot vähenee katastrofaalisesti ja aavikoituminen lisääntyy. Sateiden puuttumisen vuoksi ihmiset ja viljelykasvit kärsivät kroonisesta vesipulasta. Liian kuumien olosuhteiden seurauksena lopulta asuminen ja työskentely huomattavilla elintarvikkeiden kasvatusalueilla käy mahdottomaksi. Amazon ei olisi enää sademetsä, vaan savanni.

Yleisesti puhutaan vain sopeutumisesta lämpimämpään maailmaan. Miten sopeutua 4 C astetta lämpimämpään? Olemmeko seonneet täysin? Neljällä asteella lämpenemisen vaikutukset ovat niin merkittäviä, että ainut todellinen tapa sopeutua siihen on välttää sitä kaikin tavoin. Ihmiskunnalla ei ole tietoa miten 4 C astetta lämpimämpään maailmaan sopeudutaan.

Ei ole todisteita siitä, että ihmiskunta voisi todella selviytyä tällaisessa lämpötilassa. Pieniä ihmisten ryhmiä saattaa olla edelleen olemassa, mutta en pidä sitä menestyksenä.

Teini-ikäiset pelkäävät omaa tulevaisuuttaan. Heillä on vielä 50 - 60 - 70 vuotta aikaa elää tällä planeetalla, siihen mennessä planeetalla olisi vain alle miljardi ihmistä jäljellä. Tarkoitan, että seitsemän miljardia ihmistä olisivat menehtyneet nälkään ja kuolleet sodissa.

Tyndall-ilmastonmuutoskeskuksen johtaja professori Kevin Anderson uskoo, ”vain noin 10 prosenttia planeetan väestöstä selviää, noin puoli miljardia ihmistä, jos maailman lämpötilat nousevat 4 ° C”.

Anderson, joka neuvoo hallitusta ilmastomuutoksesta täsmensi, ”seuraukset olisivat kauhistuttavia”.
”Ihmiskunnalle se olisi elämän ja kuoleman kysymys. Eivät kaikki ihmiset kuole, koska muutamilla ihmisillä, joilla on oikeanlaiset resurssit voivat joissain osissa maailmaa selviytyä. Mutta mielestäni on erittäin epätodennäköistä, että meillä ei olisi massakuolemaa 4 ° C: ssa. Jos asukasluku on yhdeksän miljardia vuoteen 2050 mennessä ja lämpeneminen saavuttaa 4 ° C, 5 ° C tai 6 ° C, saattaa vain puoli miljardia ihmistä selviytyä.”

Teksti: Kalle
Lähteitä: Climate Code Red, EF-arkisto ja Ilmasto-opas