p

Metsäkato

Metsiä hävitetään kaatamalla ja raivaamalla valtavassa mittakaavassa, mikä myös usein aiheuttaa vahinkoa maaperälle. Maailman laajuinen metsäkato on n. 30 miljoonaa hehtaaria vuosittain. Planeettamme sademetsät voivat hävitä täysin nykyisen metsäkadon nopeudella sadassa vuodessa. 
Ihmisen toiminnan seurauksena tällä hetkellä metsiä palaa valtavat alueet Kaliforniassa ja Australiassa. Kuva: Skeeze / Pixabay


Suurin metsäkadon aiheuttaja on maatalous. Viljelijät ja yritykset kaatavat metsiä hankkiessaan enemmän tilaa viljelyyn ja karjankasvatukseen. Palmuöljyn viljely Kaakkois-Aasiassa johtaa nopeasti massiiviseen metsien häviämiseen, joka johtuu palmuöljyn kulutuksesta useissa tuotteissamme mm., karkeista kosmetiikkaan ja saippuoista shampoihin.

Ihminen toiminnallaan aiheuttaa metsäkatoa. Metsäkatoa aiheuttaa myös metsän polttaminen ja liiallinen laiduntaminen, joka samalla estää uusiutuvan metsän kasvun. Usein maanviljelijät ja yritykset hankkivat metsistä viljelyalaa kaatamalla puita myyntiin ja polttamalla.

Sademetsän hävittäminen Amazoniassa, Indonesiassa ja muualla, on merkittävä tekijä biologisen monimuotoisuuden häviämiseen, suurista nisäkkäistä aina toistaiseksi havaitsemattomiin kasveihin, eläimiin ja hyönteisiin, joilla kaikilla on paikka monimutkaisessa elämänkirjossa. Meidän lyhytnäköinen pyrkimys voittoon ja yltäkylläisyyteen tuhoaa biosfäärin, josta olemme riippuvaisia.

Metsän hävittämisellä on kielteinen vaikutus ympäristöön. Dramaattisin vaikutus on elinympäristön menetys miljoonille lajeille. Kahdeksankymmentä prosenttia maapallon eläimistä ja kasveista elää metsissä ja monet lajit eivät voi selviytyä metsäkadosta elinympäristön tuhoutuessa.

Metsätalous valmistaa puu- ja paperi tuotteita kaatamalla valtavat määrät metsää vuosittain. Jotkut metsurit toimivat laittomasti ja rakentavat teitä päästäkseen yhä kauempana oleviin metsiin, mikä lisää metsien häviämistä. Metsiä kaadetaan myös kasvavien kaupunkialueiden leviämisen syystä, asunto- ja muun rakentamisen tieltä.

Metsien hävittäminen johtaa ilmastonmuutokseen. Metsämaat ovat kosteat, mutta ilman puiden aurinkosuojausta alueet kuivuvat nopeasti. Puiden poistaminen riistää metsän osista katoksen, joka estäisi auringon säteet päivän aikana ja pitäisi lämpöä yöllä. Tämä häiriö johtaa äärimmäisiin lämpötilan vaihteluihin, joka on haitallista kasveille ja eläimille. Puut auttavat pitämään veden kiertoa palauttamalla vesihöyryn ilmakehään. Ilman puita näiden roolien täyttämiseksi monet entiset metsät voivat nopeasti muuttua karuiksi aavikoiksi.

Puut ovat myös ratkaisevassa osassa ilmaston lämpenemistä olevien kasvihuonekaasujen absorboimisessa. Vähemmän metsiä tarkoittaa enemmän kasvihuonekaasuja, jotka päätyvät ilmakehään – josta seuraa lisääntyvä ilmaston lämpenemisen nopeus ja vakavuus.

Kalle