p

IPCC-raportilta odotetaan vakavaa varoitusta maailman merten ja jäisten alueiden tilanteesta

YK:n ilmastopaneeli IPCC kokoontuu huomisesta perjantaista alkaen Monacoon viimeistelemään raporttia ennen sen julkaisua keskiviikkona 25.9. Erikoisraportti perustuu satojen johtavien tutkijoiden ilmastonalyysiin, ja se on kattavin arvio ilmastonmuutoksen nykyisistä ja tulevista vaikutuksista meriin ja jäisiin alueisiin.
Kuva: Pixabay

“Odotamme IPCC-raportilta vahvistusta sille, että ilmastokriisi tosiaan on merten kriisi.  Ilmastonmuutoksella on jo nyt peruuttamattomia vaikutuksia meriin, ja monet uhkakuvat ovat väistämättömiä. Meriin päätyy ihmisten toimesta miljoona tonnia hiilidioksidia joka ikinen tunti”, sanoo Greenpeacen meriasiantuntija Laura Meller.

Valtameret ovat elämälle elintärkeitä. Yhdessä jään ja jäätiköiden kanssa ne säätelevät maapallon lämpötilaa. Valtameriin imeytyy jopa 90 prosenttia ilmastojärjestelmän ylimääräisestä lämmöstä ja 20–30 prosenttia ilmakehän hiilestä. Ne tuottavat ja säätelevät sateita, säätä, juomavettä ja ruoansaantia.

Raportissa arvioidaan muutoksia napa-alueiden jääpeitteessä, jäätiköiden tilassa, ikiroudassa ja vuoristojen lumipeitteessä. Myös merenpinnan nousu ja sen vaikutukset mataliin saariin, rannikoihin ja niiden yhteisöihin otetaan huomioon. Raportissa tarkastellaan merten lämpenemisen ja happamoitumisen vaikutuksia kalakantoihin ja elinkeinoihin ja esitetään tulevaisuuden skenaarioita: kuinka yleisiä ja voimakkaita trooppiset myrskyt ja merten helleaallot tulevat jatkossa olemaan.

“Raportti tavaa jälleen hallituksille, että nyt on pakko toimia. Ilmastopäästöt on maailmanlaajuisesti puolitettava seuraavan vuosikymmenen aikana ja tuotava nollaan sen jälkeen”, sanoo Greenpeacen ilmastoasiantuntija ja IPCC-vastaava Kaisa Kosonen.

“YK:ssa on saatava ensi vuonna aikaan vahva mertensuojelusopimus, jonka avulla maailman merille voidaan perustaa suojelualueita. Vähintään kolmannes meristä on rauhoitettava teolliselta toiminnalta, jotta niiden elämä voi kukoistaa, toipua ja sopeutua muutokseen”, Laura Meller sanoo.

Greenpeace on IPCC:n tarkkailijajäsen (Observer Organisation), jonka asiantuntijat ovat osallistuneet erityisraportin arviointiin.

Lähde: Greenpeace