p

Uraauurtava tutkimus kertoo, kuinka kolmannes maailman meristä suojellaan vuoteen 2030 mennessä

Maailman johtavien meribiologien uraauurtava tutkimus nimeltään 30x30: A Blueprint for Ocean Protection kartoittaa, kuinka suojella kolmannes maailman meristä vuoteen 2030 mennessä. Tutkijoiden mukaan tämä on tarpeen, jotta merten elämän monimuotoisuus voidaan turvata, ja jotta se voi osaltaan auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta. Tutkimus julkaistaan samaan aikaan, kun maailman hallitukset ovat kokoontuneet neuvottelemaan uudesta YK:n mertensuojelusopimuksesta. Vahvaa uutta sopimusta tarvitaan, sillä nykyään valtaosalle maailman meristä valtioiden rajojen ulkopuolella ei ole mahdollista perustaa mertensuojelualueita.
Valashai Cenderawasihin lahdella Kuva: © Paul Hilton / Greenpeace

Raportti 30x30: A Blueprint for Ocean Protection on Yorkin ja Oxfordin yliopistojen ja Greenpeacen vuoden mittaisen yhteistyön tulos. Tutkimus on lajissaan yksi laajimmista koskaan. Tutkijat jakoivat maailman meret - jotka peittävät lähes puolet maapallosta - 25 000 ruutuun kooltaan sata kertaa sata neliökilometriä. Kullakin ruudulla määritettiin 458 erilaisen suojelupiirteen esiintyminen. Suojelupiirteitä olivat esimerkiksi valaiden, haiden ja muiden lajien sekä erilaisten elinympäristöjen levinneisyydet sekä keskeiset meritieteelliset muuttujat. Niiden perusteella laadittiin satoja mahdollisia maailmanlaajuisia mertensuojelualueiden verkostoja, joissa eri suojelupiirteet ovat mahdollisimman hyvin edustettuina.

“Tiettyjen merilintujen, kilpikonnien, haiden ja merinisäkkäiden dramaattinen väheneminen paljastaa, että maailman merten hallintajärjestelmä on rikki, ja YK:n on kiireesti korjattava se. Tutkimuksemme näyttää, miten kansainvälisille merille voidaan perustaa suojelualueita, joiden verkosto pelastaa lajeja sukupuutoilta ja auttaa niitä selviämään nopeasti muuttuvassa maailmassa” sanoo professori Callum Roberts, mertensuojelubiologi Yorkin yliopistosta.

Raportti tarkastelee, mitä merkitsisi suojella 30 tai 50 prosenttia maailman meristä. Erilaisia skenaarioita, merten elämän monimuotoisuudelle merkittäviä alueita ja meriin kohdistuvia uhkia voi tutkia itse interaktiivisen kartan avulla.

“Merten elämä on ennennäkemättömällä tavalla uhattuna ilmastonmuutoksen, merten happamoitumisen, liikakalastuksen ja saasteiden takia. Ainakin kolmannes merialueista on rauhoitettava teolliselta  toiminnalta suojelualueiden avulla vuoteen 2030 mennessä. Raportti on rohkaiseva, koska se osoittaa, että maailmanlaajuisen, koko elämän kirjon kattavan suojelualueiden verkoston suunnittelu ja luominen on aivan mahdollista” sanoo Laura Meller, Greenpeace Nordenin meriasiantuntija.

“Jos käynnissä olevat YK:n neuvottelut menevät hyvin, meillä voi jo ensi vuonna olla uusi mertensuojelusopimus ja sen myötä tarvittavat työkalut, joilla maailman merille voidaan perustaa suojelualueita. Suomella on tässä EU:n puheenjohtajamaana erityisvastuu tämän vuoden lopulla. Meret ovat kriisissä ja nyt tarvitaan poliittista tahtoa suojella ne, ennen kuin on myöhäistä.”
Lähde: Greenpeace