p

Valot sammuvat tänään ympäri Suomea WWF:n Earth Hourissa

Suomessa valot sammuvat kymmenistä tunnetuista maamerkeistä tänään lauantaina 30.3. kello 20.30. Maailman suurin ilmastotapahtuma, WWF:n Earth Hour näkyy suurkaupungeissa ympäri maailman. Miljoonat ihmiset näyttävät huolensa ilmastonmuutoksesta.
Earth Hourissa ihmiset ympäri maailmaa sammuttavat valot tunniksi. Kyseessä ei ole energian säästökampanja vaan symbolinen ele, jolla miljoonat ihmiset näyttävät valomerkin ilmaston puolesta.  Kuva: Suomi panda. © Aki-Pekka Sinikoski / WWF

Maailman suurin ilmastotapahtuma, WWF:n Earth Hour sammuttaa tänään lauantaina valot lukuisista kansainvälisesti tunnetuista maamerkeistä, kuten Sydneyn oopperatalosta, Burj Khalifa -tornista Dubaissa, Punaiselta torilta Moskovassa ja Ateenan Akropoliilta. Myös Eiffel-torni Pariisissa, Big Ben ja London Eye -maailmapyörä Lontoossa ja Empire State Building Yhdysvalloissa sammuttavat valojaan. Valojen sammuttamisella maamerkit näyttävät symbolisen eleen ilmaston puolesta.

Suomessa valot sammuvat muun muassa Helsingissä päärautatieaseman kivimiesten lyhdyistä, Yleisradion linkkitornista, keskustakirjasto Oodista ja Tuomiokirkosta, Lahdessa hyppyrimäestä, Turussa Aurajoen rannalta sekä Tampereella Särkänniemestä ja Näsinneulasta. Lisäksi mukana on kymmeniä erilaisia ilmastotempauksia. Luvassa on esimerkiksi tulishow-näytöksiä Espoossa ja Tampereella, julistenäyttely Lahdessa, kasvisnyyttärit Salossa, ilmastokonsertteja Hämeenlinnassa ja Lohjalla sekä Earth Hour -luontoretkiä Hollolassa ja Kuusamossa. Suomessa on myös yksi maailman pohjoisimmista Earth Hour -tapahtumista, kun valot sammuvat Utsjoen kirkosta.

Myös Napapiirillä Joulupukin Kammarin tontut osallistuvat Earth Houriin. Tontut kertovat, että luonto ja sen suojelu ovat aina olleet Joulupukille ja tontuille sydämen asioita. Joulupukkikin nauttii iltateensä Earth Hourin aikaan kynttilänvalossa. Hänen hartain toiveensa on, että lapset ja nuoret voisivat nauttia luonnosta tulevaisuudessakin.

Huoli ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä yhdistää Earth Hourin ajaksi miljoonat ihmiset ympäri maailmaa. Valojen sammuttamisella ihmiset välittävät viestin maailmalle, että ilmastonmuutoksen torjumisella on kiire.

"Ihmiset ovat jo ottaneet vastuuta ja ilmaisseet huolensa ilmastonkriisistä. Päättäjien on nyt kannettava sama vastuu ilmastonmuutoksen torjumisesta ja luonnon monimuotoisuuden suojelemisesta", sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

Suomessa Earth Hour kannustaa ilmastoystävällisiin ruokavalintoihin joka päivä. WWF julkaisi Earth Hourin alla uuden ruokasuosituksen, joka perustuu arvostetun tiedejulkaisun Eat-Lancetin planetaariseen ruokavalioon. Ilmastoystävällisessä ruokavaliossa syödään pääosin kasviksia ja kotimaista, kestävästi pyydettyä kalaa. Monet koulut, ravintolat ja muut toimijat innostavatkin Earth Hourissa suomalaisia nauttimaan ilmastoystävällistä ruokaa tunnelmallisesti kynttilänvalossa.

"Ilmaston lämpenemisen hillitseminen 1,5 asteeseen vaatii myös muutoksia suomalaisten lautasilla. Earth Hour auttaa tekemään ilmastoystävällisistä ruokavalinnoista helppoa, herkullista ja hauskaa. Ilmastoystävällinen ruoka ei ole luopumista asioista vaan keino nykyistä terveellisempään ja kestävämpään elämään", sanoo WWF:n johtava ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää.

Katso paikkakuntasi Earth Hour -tapahtumat

Lähde: WWF Suomi