p

Rajaton kasvu tuhoaa planeettamme

Lukuisat kriisit uhkaavat ihmiskuntaa, nykyinen maailmanlaajuinen talousjärjestelmä on suurin syyllinen. Se on taloutta joka perustuu kapitalismiin, jota usein kutsutaan uusklassiseksi tai rajattomaksi kasvustrategiaksi.
Kuva: pxhere
Rajaton kasvu, jota on kutsuttu myös growthism, tuottaa huomattavasti planeetan luonnonvaroihin sekä monimuotoisuuteen vaarallisia vieraslajela, jotka tuhoavat alkuperäislajeja ja levittävät tauteja sekä loisia. Nykyinen maapallon ekologinen kriisi johtuu ensisijaisesti kapitalistisesta maailmantaloudesta.

On selvää, että kapitalismi tekee mahdottomaksi ratkaista eettisesti paikallisia sekä globaaleja ongelmia, eikä rajoita planeetan luonnonvarojen käyttöä millään tavoin, on myös välittämättä entuudestaan todetuista huonoista valinnoista. Ei myöskään korjaa luonnolle aiheuttamiaan vahinkoja, vaan jättää ne yhteiskunnan huoleksi.
Viisaat aikamme ajattelijat sanovat: 
 Miten on mahdollista, että tällainen talous on sallinut demokratiamme tuhoutua? Viittaavat harvainvaltaan, yritys-totalitarismiin ja fasismiin. Tätä kutsutaan zombiekapitalismiksi ja amerikkalaiseksi psykoosiksi.

Kapitalistinen talous on pitkään pidättäytynyt ilmastonsuojelu toimista, mm. vähentämään kasvihuonekaasu päästöt vaaditulle (suositus) 350 ppm tasolle, joka kuitenkin on osoitettu mahdottomaksi saavuttaa rajattoman kasvun taloudessa. Lajimme (homo sapiens) aikana n. 200 000 vuotta planeetan CO2 pitoisuus pysyi pitkään n. 280 ppm tasolla. Nykyään CO2 pitoisuus on jo yli 400 ppm. Olemme siis matkalla tuntemattomaan, jota ihmiskunta ei ole koskaan kokenut.

Markkina-analyytikot julistaa, että jatkuva talouskasvu edellyttää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja tuotantoa, vaikka tutkijat ovat varoitelleet toistuvasti, että hiilidioksidipäästöjä tulee vähentää huomattavasti ja nopeasti.

Vuodesta toiseen kulutus ja päästöt vain kasvaa. Analyysin mukaan Pariisin sopimuksen mukaisten kansallisten sitoumusten edistymisen tarkastelu osoittavat, että nykyiset kansalliset toimet eivät ole riittäviä tavoitteiden saavuttamiseksi. Kasvavien päästöjen ja viivästyneiden toimintojen seurauksena raja-arvot uusimmassa IPCC:n raportissa ovat suurempia kuin koskaan. Tutkijat päättelevät, että kansakuntien on kolminkertaistettava ponnisteluja saavuttaa 2 ° C:n tavoite ja viisinkertaistettava saavuttaa 1,5° C:n tavoite. Nykyisten suuntausten jatkuminen johtaa todennäköisesti noin 3 °C lämpenemiseen jo vuosisadan loppupuolella, ja keskilämpötila nousee edelleen.

Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa monia vakavia sää- ja ympäristökatastrofeja ja ihmisten välisiä monia konflikteja ja kriisitilanteita. ”Business as usual” skenaarion jatkaminen tuottaa myös ”linnoitus maailman” kriisitilanteille, joissa varakkaat valmistautuvat elämään suojatuilla erillisalueilla katastrofin uhan kasvaessa. Olemme myös matkalla maailmaan ilman jäätiköitä, joka aiheuttaa lisää monia muitakin katastrofeja, mm. planeetta menettää kyvyn jäähtyä luonnollisella tavalla itsestään. Ei hyvältä näytä.

Maailma on myös keskellä massiivista joukkosukupuuttoaaltoa. Jos olisimme toimineet tosissamme ilmastokatastrofin ehkäisemiseksi, olisimme pyrkineet hinnoittelemaan myös sukupuuttoaallon uusilla globaaleilla toimenpiteillä suhteessa BKT:en, voiton ja kustannusten sekä tariffien ja verojen osalta. Mutta emme toimineet niin, kaikki sukupuuttoon kuolleet olennot, eläimet, kasvit ja mikrobit jne, - outoja asioita joita koskaan emme huomio - ovat ”hinnoittelemattomia” typerästä itsetuhoisesta taloudestamme johtuen. Elämä on kirjaimellisesti vapaata riistaa kapitalismille, joten kapitalismi on väärin ja tuhoisaa voittojensa maksimoimiseksi, ja näin saadaan aikaan hirvittävä, pelottava ja massiivinen sukupuuttoaalto, vain puolessa vuosisadassa.

Kapitalismi valtasi kaupungit ja yhteisöt sekä sosiaaliset järjestelmät rajoittamalla niiden rahoitusta rajusti ja lopulta tuhosi demokratian. Jäikö vielä jotain hinnoittelematta kuten: luottamus, yhteys, yhteenkuuluvuus, olla hyväksytty, merkitys, tarkoitus ja itse totuus.

Pohjimmiltaan tämä kapitalismin muoto perustuu sotaan ja tuhoon. Voidaan sanoa, että se on ainoa käytössä oleva talous, mutta se ei todellakaan ole ainoa vaihtoehto. Monet keskustelevat jo uudesta suunnasta.

Nykyinen taloudellinen malli ajaa meitä sitoutumaan julmuuksiin ja lyhyen aikavälin voittohin. Menetämme kaikki tulevaisuuden mahdollisuudet, perheet ja suurimman osan maapallon ihmisistä, sekä satoja eläinlajeja päätyy sukupuuttoon päivittäin. Siirtyminen uuteen paradigmaan ei tapahdu riittävän nopeasti.

Kun yhteiskunta on kaupallistettu ja militarisoitu, ei ole juuri mahdollista muuttaa nykyistä kehityssuuntaa. Meillä voi olla pieni mahdollisuus onnistua, jos yritämme kehityssuunnan muutosta kohti permakulttuuria ja pitämään lämpeneminen alle 2° C. Kieltäytyä fiat rahasta, sekä ottaa käyttöön kestävä talous ja aloittaa ”ekologisena yhteiskuntana”. Tämä todennäköisesti merkitsisi kaikkialle leviävän pankkien tyhjästä luodun rahan loppumista. Me kaikki tiedämme, että päättyvällä talouspolitiikalla on myös hintansa.

Tutkijat ympäri maailmaa keskustelevat aktiivisesti ja raportoivat menetelmien toteuttamiseksi kestävään talouteen ja hallinnon kehittämistä nykyisestä. On olemassa lukuisia suosituksia ja tutkimuksia aiheesta. Yhteiskuntana meidän tulee keskittyä ja liittää nämä uudet suuntaviivat sekä keskustella järjestelmän muutoksesta ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Nykyinen talousjärjestelmä on sotaa kaikesta elämästä. Siksi on tärkeää, että alamme laatia talouspolitiikkaa, joka mahdollistaa todella kestävän-, uusiutuvan- ja ekologisen talouden syntyä. Nyt tai ei koskaan.

Lähteitä: ScientistsWarning, ScienceDaily, Ekofokus

Kalle