p

Ilmastoneuvottelut Katowicessa ministerien käsiin

Suomen Tiilikainen kutsuttiin vetämään sopeutumista koskevia neuvotteluja

Neuvottelut Pariisin ilmastosopimuksen säännöistä jatkuvat YK:n ilmastokokouksessa Puolan Katowicessa ministereillä vahvistettuna. Kokouksen puheenjohtajamaa Puola on kutsunut valikoituja ministereitä avukseen vetämään neuvotteluja Pariisin sääntökirjan vaikeimmista kysymyksistä. Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen johtaa ilmastonmuutokseen sopeutumista käsitteleviä neuvotteluja yhdessä Gambian ympäristö-, ilmasto- ja luonnonvaraministerin Lamin Dibban kanssa.
Katowice Puola. Kuva: Pixabay 
"Vetovastuu on kunniatehtävä, mutta neuvottelut eivät ole helpot, sillä sopeutumiseen kytkeytyy muun muassa haasteellisia rahoituskysymyksiä. Pyrimme kaikin keinoin löytämään yhdessä Dibban kanssa ratkaisun, joka olisi eri osapuolten hyväksyttävissä", ministeri Tiilikainen sanoo.

Muiden ministeriparien vetämät konsultaatiot käsittelevät Pariisin sopimuksen toimeenpanon läpinäkyvyyttä, rahoitusta, päästöjen vähentämistä, markkinamekanismeja ja Pariisin sopimuksen viisivuotisarviointeja eli päästövähennystavoitteiden kiristämistä.

Poliittinen Talanoa-dialogi käynnistyi tiistaina

Ministeritason Talanoa-dialogi käynnistyi Katowicessa tiistaina. Ministeri Tiilikainen korosti omassa puheenvuorossaan reilun siirtymän merkitystä ilmastotoimien hyväksyttävyydelle.

"Meillä on edessämme radikaali taloudellinen murros kiertotalouteen, joka perustuu kestävään ja tehokkaaseen energian ja materiaalien käyttöön. On selvä, että tämä muutos ei ole helppo eikä kohtele kaikkia samalla tavalla. Meidän on ehkäistävä yhteiskunnan polarisoitumista suunnittelemalla askeleet kohti päästötöntä yhteiskuntaa huolella ja minimoimalla negatiiviset vaikutukset erityisesti heikoimmille. Tämä on ollut keskeinen teema myös omissa kansallisissa Talanoa-dialogeissamme, joita olemme vuoden mittaan käyneet keskeisten sidosryhmien kanssa", ministeri totesi.

"Kuten kestävän kehityksen Agenda2030:n periaatteisiin kuuluu, ketään ei saa jättää kyydistä. Samaa periaatetta on syytä soveltaa myös ilmastopolitiikan toimeenpanossa", Tiilikainen summasi.

Lähde: YM

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.