Ensi vuoden ympäristötrendeissä pilkahtaa valoa
Ilmastonmuutoksen konkreettiset vaikutukset alkoivat näkyä ihmisten arjessa viime kesän ”käristyskupolin” myötä. Viimeistään syksyllä julkaistu Kansainvälisen ilmastopaneelin raportti herätti suuren yleisön huomaamaan, että ilmastonmuutoksen torjunnalla on kiire. Mutta miltä maailma näyttää vuonna 2019? Energiatehokkuuden asiantuntijayrityksen EcoRealin Juho Mäkelä kokosi ensi vuoden kiinnostavimpia energia- ja ympäristötrendejä oheiseksi listaksi.
Vuoden 2019 energia- ja ympäristötrendit:
1) Uusiutuvasta energiasta tulee entistä kilpailukykyisempi vaihtoehto. Suomeen valmistuvat ensi vuonna ensimmäiset kokonaan ilman tukea rakennetut tuulipuistot ja myös aurinkosähkön tuotantokustannus alenee. Samaan aikaan päästöoikeuksien hinnan odotetaan nousevan, jolloin fossiilisten polttoaineiden käytöstä tulee entistä kalliimpaa.
2) Sähkön varastointiin löytyy fiksu ratkaisu. Tuuli- ja aurinkosähkön tuotanto vaihtelee säiden vaihdellessa, joten niiden tuottamaa sähköä pitää pystyä varastoimaan myöhempää kulutusta varten. Nykytekniikka on siihen liian kallista ja kuluttaa liikaa luonnonvaroja. Myös joulukuussa järjestetyssä Slushissa useat yritykset esittelivät ratkaisujaan energian varastointiin liittyviin ongelmiin.
Niistä Mäkelän mielestä mielenkiintoisin on Broadbit Batteries, jonka patentoiman teknologian avulla akkujen raaka-aineena voidaan käyttää suolaa, hiekkaa, hiiltä tai sulfaattia. Yhtiön mukaan sen akut ovat litiumakkuja parempia, mutta niiden tuotantokustannus on puolet pienempi. Teknologian avulla pystytään myös parantamaan turvallisuutta ja säästämään luonnonvaroja.
Teraloopin ratkaisu puolestaan muuttaa sähkön magneettikenttään varastoiduksi liike-energiaksi. Yhtiö lupaa laitteiston elinkaareksi 30-40 vuotta, eikä laitteistossa ole kuluvia osia tai rajoitteita latausten määrälle. Investointikustannus on vielä hieman litiumakkuja korkeampi, mutta ero ei ole liian suuri, ja ratkaisun elinkaarikustannuksissa säästetään merkittävästi.
3) Kiinteistöistä tulee energiatehokkaampia. Energiatehokkuuden parantaminen on ollut taloudellisesti kannattavaa jo pitkään, ja tekniikan kehittyminen vain kiihdyttää kannattavuutta. Kiinteistöjen energiatehokkuutta voidaan parantaa monia teknisesti luotettavien toimenpiteiden avulla siten, että samanaikaisesti pienennetään energiankulutusta ja vähennetään ilmastopäästöjä ja parannetaan ihmisten viihtyvyyttä ja sisäilman laatua.
4) Hiilinieluille syntyy markkinapaikka. Pelkkä päästöjen vähentäminen ei riitä, vaan ilmakehästä on myös pystyttävä poistamaan hiilidioksidia. Kehitteillä oleva hiilipörssi tarjoaa siihen järkevän ratkaisun, jossa päästöjen aiheuttajat joutuvat maksamaan hiilidioksidin keräämiseksi tehtävät toimenpiteet.
5) Vastuullisen sijoittamisen merkitys kasvaa. Erityisesti institutionaalisilta sijoittajilta tulisi vaatia vastuullisuutta kaikissa uusissa sijoituksissa. Kevään eduskuntavaaleista tulee ilmastovaalit – se lisännee myös yritysten halukkuutta tehdä vastuullisia sijoituksia.
Lähde: EcoReal
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.