p

COP24: Kunnat ja alueet vauhdittavat taistelua ilmastonmuutosta vastaan

Katowicessa Puolassa viime viikolla päättynyt COP24-ilmastokokous saavutti tärkeimmän tavoitteensa: maailman valtiot sopivat yhteisistä säännöistä Pariisin ilmastosopimuksen täytäntöönpanoa varten vuodesta 2020 alkaen. Kunta- ja aluetason näkökulmasta merkittävää on, että sääntökirjassa viitataan hallintotasojen yhteisiin ilmastotoimiin ja kehotetaan valtioita lisäämään yhteistyötä alue- ja paikallisviranomaisten kanssa.
Kuvassa vasemmalta: Witold STĘPIEŃ, President of Łódzkie Region. Valter FLEGO, Prefect of Istra County. André VAN DE NADORT, Mayor of the municipality of Weststellingwerf. Markku MARKKULA, Vice President of the European Committee of the Regions. Cor LAMERS, Mayor of Schiedam. Sirpa HERTELL, City councillor of Espoo. Andrew Varah COOPER, Member of Kirklees Council.  Kuva: © European Union / Fred Guerdin
"Vaikka valtiot eivät ole nostaneet ilmastotavoitteitaan riittävän kunnianhimoisesti, Katowicen sopimus on silti käännekohta yhteisessä taistelussamme ilmastonmuutosta vastaan. Pariisin sopimuksen täytäntöönpanoa varten on nyt sovittu yhteiset suuntaviivat, mikä on merkittävä saavutus", arvioi Euroopan alueiden komitean (AK) ensimmäinen varapuheenjohtaja Markku Markkula, joka johti AK:n valtuuskuntaa Katowicessa.

Pariisin ilmastosopimuksen sitoumukset eivät kuitenkaan riitä rajoittamaan ilmaston lämpenemistä 1,5 asteeseen. Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markkula muistuttaa, että kaupunginjohtajien ilmastonsopimuksen allekirjoittaneet kunnat ovat asettaneet itselleen valtiotasoa kunnianhimoisemman tavoitteen: ne aikovat vähentää hiilidioksidipäästöjään vähintään 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Kuntien ja alueiden ottaminen mukaan ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun on tärkeää, sillä ne toteuttavat yli 70 prosenttia ilmastonmuutoksen lieventämistoimenpiteistä ja jopa 90 prosenttia sopeutumiseen tähtäävistä toimenpiteistä. AK onkin tyytyväinen siihen, että COP24-kokouksen lopullisessa julkilausumassa viitataan niin sanotun Talanoa-vuoropuhelun tuloksiin ja tuotoksiin ja kehotetaan kaikkia osapuolia hyödyntämään niitä kansallisesti määriteltyjä panoksia määriteltäessä.

"Paikallis- ja alueviranomaisten ääni kuuluu yhä vahvemmin kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. Pariisin sopimuksen sääntökirjassa kehotetaan osapuolia ottamaan valtiotasoa alemmat toimijat mukaan kansallisten ilmastostrategioiden valmisteluun ja toteuttamiseen. Tämä on tärkeä edistysaskel ja uskomme hallintotasojen välisen yhteistyön tehostuvan edelleen sitä mukaa, kun Pariisin sopimuksen täytäntöönpano etenee", Markkula toteaa.

Lähde: AK

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.