![]() |
Keltainen älypoiju sijaitsee Helsingin eteläpuolella, kaukana avomerellä, lähellä etelään päin suuntautuvaa meriliikenteen pääväylää. © Kuva: Joose Mykkänen |
Parempaa seurantatietoa ja ennakkovaroitusjärjestelmä öljyntorjunnan avuksi
Reaaliaikainen etämittaus on suuri edistysaskel öljyntorjunnassa ja ympäristönseurannassa. Tiedonsiirto on selvästi nopeampaa satelliitin avulla, ja uusi järjestelmä tuottaa tarkempaa tietoa kuin vanha. Öljysensoreilla varustettua älypoijuteknologiaa voitaisiin hyödyntää myös öljypäästöjen ennakkovaroitusjärjestelmänä. Mitä aiemmin öljyntorjuntatoimet päästään aloittamaan, sitä parempia ovat tulokset.
Arktisiin olosuhteisiin kehitettyä modernia teknologiaa
Meritaidon (SeaHow) älypoijukonseptissa muoviputkipoijuun yhdistetään anturiteknologiaa ja mobiilit tiedonsiirtoyhteydet, joiden avulla voidaan kerätä ja välittää verkossa reaaliaikaisia tietoja vesistöistä. Konsepti on testattu ja luotettavaksi todettu aiemmin eri ominaisuuksia mittaavilla sensoreilla. Tällä kertaa testi antaa tietoa öljynseurantasensoreiden kestävyydestä ja luotettavuudesta.
SeaHow-navigointipoijut on suunniteltu arktisiin olosuhteisiin, ja tästä syystä avomeriolosuhteet eivät ole ongelma itse poijulle. Ensimmäinen öljyvuotojen tarkkailuun tarkoitettu älypoiju otettiin käyttöön Porvoossa sijaitsevan Nesteen jalostamon edustalla vuonna 2016. Tiedonsiirto hoidettiin tuolloin GSM-verkoilla satelliitin sijasta.
Verkkovälitteinen tieto auttaa sekä öljyvuotojen torjunnassa että meriympäristön tilan arvioinnissa
Havainnointitietoja voidaan jatkossa lähettää satelliittien kautta suoraan esimerkiksi öljyntorjuntaviranomaisten hälytysjärjestelmään. Laivaväylille sijoitetut jatkuvasti havainnoivat poijut voisivat tunnistaa ja osoittaa todeksi laittomia öljypäästöjä. Lisäksi tuloksia voidaan käyttää esimerkiksi satamissa, joita on pyydetty tarkkailemaan omaa aktiivista aluettaan. Seurantatieto on arvokasta myös ympäristöviranomaisille, jotka ovat vastuussa meriympäristön tilan arvioinnista.
GRACE-hanke älypoijun kehitystyön takana
Öljyvuotojen tarkkailuun tarkoitettua älypoijuteknologiaa kehitetään EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoittamassa GRACE-hankkeessa, jota koordinoi Suomen ympäristökeskus SYKE. Älypoijun kehittämistyöstä vastaa Meritaito Oy ja sen alihankkija Luode Consulting Oy.
GRACE-hanke (Integroidut öljyvahinkojen torjuntamenetelmät ja ympäristövaikutukset) alkoi 2016 ja siinä kehitetään, vertaillaan ja arvioidaan erilaisten öljyntorjuntatoimien tehokkuutta ja ympäristövaikutuksia kylmissä ilmasto-olosuhteissa. Lisäksi hankkeessa kehitetään vedenalaisten öljyvuotojen reaaliaikaista havainnointia sekä työkaluja öljyntorjuntaan.
- Tarkemmat tiedot hankkeesta englanniksi
- Hankesivu: Integroidut öljyvahinkojen torjuntamenetelmät ja ympäristövaikutukset - GRACE
Lähde: SYKE
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.