p

Greenpeacen analyysi osoittaa vaaralliset typpidioksidipäästöjen keskittymät

Greenpeace julkisti 29. lokakuuta 2018 Hong Kongissa satelliittitietoihin perustuvan analyysin maapallon pahimmista typpidioksidipäästöistä. Tiedot on kerätty tänä vuonna 1. kesäkuuta ja 31. elokuuta väliseltä ajalta. Hiilen poltto ja liikenne ovat analyysin mukaan pahimmat typpidioksidin lähteet.
Kuva: SD-Pictures
Typpidioksidi on vaarallinen ilmansaaste, joka johtaa läpimitaltaan alle 2,5 mikrometrin pienhiukkasten (PM2.5) ja otsonin muodostumiseen. Yksin Euroopan unionissa typpidioksidipäästöjen puhdistaminen säästäisi vuosittain jopa 75 000 ihmishenkeä.

“Ilmansaasteet ovat maailmanlaajuinen terveysongelma. Jopa 95 prosenttia maailman väestöstä hengittää epäterveellistä ilmaa. Analyysimme kuudella mantereella osoittaa selvemmin kuin koskaan, kuinka vakavaa typpidioksidin aiheuttama saastuminen on”, sanoo Greenpeace Nordenin ilmansaasteasiantuntija Lauri Myllyvirta.

“Me emme voi paeta mihinkään saastunutta ilmaa. Mutta eivät voi saastuttajatkaan. Satelliittimme valvovat syyllisiä, hiiltä käyttäviä voimaloita ja teollisuutta sekä öljyä polttavaa liikennettä. Nyt hallitusten on toimittava ilman puhdistamiseksi ja ihmishenkien pelastamiseksi”, Myllyvirta jatkaa.

Pahimpia typpidioksidin lähteitä olivat hiilivoimalat Saksassa, Intiassa ja Etelä-Afrikassa sekä useat hiiltä käyttävät teollisuusalueet Kiinassa. 50 pahimman typpidioksidilähteen joukkoon pääsivät myös liikenne sellaisissa suurkaupungeissa kuten Lontoo, Teheran, Dubai ja Santiago de Chile.

Maailman pahin typpidioksidin lähde kolmen kuukauden jaksolla oli Mpumalanga Etelä-Afrikassa, missä sijaitsee 32 gigawattia tuottava energiayhtiö Eskomin hiilivoimaloiden keskittymä.

Euroopan pahimmat typpidioksidin lähteet olivat Niederaussemin hiilivoimalan alue Saksassa ja Lontoon liikenne. Suomessa typpidioksidipäästöjä näkyy alueella Helsingistä koilliseen. Lähteenä on pääasiassa liikenne.

Analyysi perustuu Euroopan avaruusjärjestön (ESA) Sentinel 5P -satelliittin julkisesti saatavilla olevaan dataan ajalta 1. kesäkuuta - 31. elokuuta 2018.

Koska typpidioksidipäästöjen suurin lähde on hiilen poltto, maailman hallitusten on lopetettava nopeasti hiilen käyttö. Se on myös ilmastonmuutoksen kannalta välttämätöntä.

Niissä kaupungeissa ja niillä alueilla, jossa liikenne on pääasiallinen typpidioksidin lähde, on siirryttävä polttomoottoreista, erityisesti dieselistä, sähköiseen joukkoliikenteeseen.
Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.