p

Peruskorjattu merentutkimusalus Aranda luovutettiin SYKElle

Peruskorjattu merentutkimusalus Aranda luovutettiin eilen Suomen ympäristökeskukselle (SYKE). Uudistustyön teki Rauma Marine Constructions Oy telakallaan Raumalla.
Peruskorjattu Aranda suuntaa ensimmäiselle tutkimusmatkalleen Itämerelle heti ensi viikolla. © Kuva: Sammeli Korhonen / Sideways Eight Finland

"On tärkeää, että Aranda pääsee nyt takaisin tositoimiin", iloitsee SYKEn pääjohtaja Lea Kauppi. "Kuluvana kesänä on saatu ikävä muistutus siitä, että Itämeren tilassa on vielä paljon parannettavaa. Arandalla tehtävä työ luo omalta osaltaan tärkeää tiedollista perustaa meren hyväksi tehtäville toimille, ja auttaa suuntaamaan niitä viisaasti."

"Uudistus takaa Arandan toimintakyvyn 2030-luvulle asti, ja sen käyttömahdollisuudet tutkimuksessa laajenevat. Korjauksen myötä myös aluksen turvallisuus paranee ja ympäristövaikutukset pienenevät", Kauppi sanoo.

Peruskorjaus- ja muutostyöt aloitettiin RMC:n telakalla elokuussa 2017. Uudistuksessa aluksen keskelle lisättiin kokonaan uusi lohko ja sen perä ja peräkansi muotoiltiin uudelleen. Laiva on nyt runsaat 7 metriä aiempaa pitempi. Tutkimus- ja laboratoriotoiminnalle saatiin lisää tilaa ja aluksen voimansiirto uusittiin kokonaan sähköiseksi.

Alus voi nyt käyttää biodieseliä ympäri vuoden ja lisäksi se voi jatkossa kulkea lyhyitä matkoja pelkästään akkusähköllä, mikä pienentää paitsi aluksen päästöjä myös sen aiheuttamaa melua huomattavasti. Tämä on merkittävä parannus tutkimuksen kohteina olevien merieliöiden kannalta, mutta tärkeää myös itse tutkimukselle, kun hydroakustisten tutkimusten teko helpottuu.

Aluksen jatkaminen ja vahvistaminen parantavat mahdollisuuksia kylmien alueiden merentutkimukseen.

"Uudelleen muotoiltu runko ja voimansiirron uudistaminen parantavat Arandan kulkuominaisuuksia, energiatehokkuutta ja jäissä liikkumista. Sillä pystytään nyt entistä paremmin kulkemaan sekä Itämeren jäissä että Jäämeren jääkentän reunamilla", kertoo peruskorjauksen projektipäällikkönä toimiva Jukka Pajala SYKEn merikeskuksesta. Aranda on yksi harvoista arktisia olosuhteita kestävistä eurooppalaisista merentutkimusaluksista.

Tutkimusmatkalle jo ensi viikolla
Luovutuksen jälkeen Aranda suuntaa heti Helsinkiin, missä alus varustetaan pikavauhtia ensimmäistä tutkimusmatkaa varten. Alun perin korjaus- ja uudistustöiden piti valmistua jo keväällä, mutta työt kestivät odotettua kauemmin.

"Paineet tutkimustyöhön pääsemiseksi ovatkin jo olleet kovat, ja siksi matkan työsuunnitelma on hieman tavallista laajempi. Odotamme innolla ensimmäistä matkaa, joka suuntautuu ensin Suomenlahdelle ja sen jälkeen Itämeren pääaltaalle ja Suomen länsirannikon merialueille", kertoo Arandan kehittämispäällikkö Juha Flinkman.

Uudistetun Arandan ensimmäisen tutkimusmatkan matkanjohtajina toimivat johtava tutkija Maiju Lehtiniemi ja vanhempi tutkija Pekka Kotilainen.

Matkalla tehtävät tutkimukset ovat osa Itämeren suojelukomissio Helcomin seurantaohjelmaa, jonka seurantakohteina ovat meriveden ominaisuudet, ravinteet, kasvi- ja eläinplankton, levämyrkyt sekä mikroroska. Lisäksi matkan aikana mm. huolletaan aaltopoijuja.

SYKEn oman tutkimusmatkan jälkeen Arandalla tekee tutkimuksiaan Ruotsin meteorologinen ja hydrologinen instituutti (SMHI). Luonnonvarakeskus Luke käyttää Arandaa syys-lokakuun vaihteessa. Luken matkalla tehdään Suomen merialueiden kalakanta-arviot hydroakustisin menetelmin ja koetroolaamalla.

Lähde: SYKE

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.