p

Greenpeace: mertensuojelusopimus on välttämätön

Ensimmäinen neuvottelukierros YK:n mertensuojelusopimuksen aikaansaamiseksi on päättynyt New Yorkissa. Neuvotteluja on määrä jatkaa ensi maaliskuussa. Greenpeace on tyytyväinen edistymiseen, mutta tuomitsee Norjan, Islannin, Venäjän, Yhdysvaltojen, Australian ja Uuden-Seelannin saamattomuuden.
Merimaisema Barentsin merellä. Kuva: © Mitja Kobal / Greenpeace

“Meidän kaikkien yhteiset meret valtioiden rajojen ulkopuolella peittävät melkein puolet maapallosta. Ensimmäistä kertaa yhteinen vastuumme voisi saada laillisen muodon kansainvälisessä mertensuojelusopimuksessa. Kahden neuvotteluviikon aikana on ollut upeaa nähdä, miten monet Afrikan, Tyynenmeren, Karibian, Latinalaisen Amerikan ja Euroopan maat ovat olleet innokkaita aloittamaan sopimustekstin luonnostelun. Näissä maissa tiedetään, miten kiireellisesti merten kohtaamat uhkat on saatava ratkaistua, ja miten nopeaa etenemistä neuvotteluissa tarvitaan, jotta sopimus saadaan aikaan vuoteen 2020 mennessä”, sanoo Sandra Schöttner, Greenpeacen mertensuojelualuekampanjoitsija.

“Toisaalta Norjan, Venäjän ja Islannin kaltaisilta mailta puuttuu visio ja kunnianhimo, ja Yhdysvaltojen, Australian ja Uuden-Seelannin laahustaminen on ollut pettymys”, Schöttner sanoo.

“Tieteellisen tutkimuksen mukaan vähintään kolmannes maailman meristä pitää suojella vuoteen 2030 mennessä, jotta merten elämä ja ekosysteemien toiminta säilyvät. Sen takia tarvitsemme vahvan kansainvälisen mertensuojelusopimuksen, jonka avulla voimme perustaa mertensuojelualueiden verkoston. Merten tulevaisuus riippuu tästä sopimuksesta”, Schöttner painottaa

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.