![]() |
Kuuma päivä. Kuva: Sean Hurley |
Kuten lähivuosina Florian Sévellecin CNRS-tutkijan, merentutkimuksen ja kaukokartoituksen laboratorion (CNRS / IFREMER / IRD / Brestin yliopisto) ja Southamptonin yliopiston julkaistu tutkimus kertoo 14.8.2018 arvostetussa Nature Communications - lehdessä.
Kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttama lämpeneminen ei ole lineaarinen: se näyttää rauenneen 2000-luvun alkupuolella, maailmanlaajuisesti tunnettu ilmiö - lämpenemisen hitaus. Uudella menetelmällä keskilämpötilan ennuste viittaa siihen, että tulevina vuosina on todennäköisesti odotettua lämpimämpää.
CNRS: n tutkijoiden, Southamptonin yliopiston ja Alankomaiden kuninkaallisen ilmatieteen laitoksen tutkijoiden järjestelmä ei käytä perinteisiä simulointitekniikoita. Sen sijaan he soveltavat tilastollista menetelmää etsimään 20. ja 21. vuosisadan ilmastosimulaatiot, jotka on tehty useilla vertailumalleilla (1) nykyisten ilmasto-olosuhteiden "analogien" löytämiseksi ja tulevaisuuden mahdollisuuksien selvittämiseksi. Tämän probabilistisen järjestelmän tarkkuus ja luotettavuus osoittautui ekvivalentiksi ainakin nykyisiin menetelmiin, erityisesti tämän vuosisadan alun ilmaston lämpenemisen epätasapainon simuloimiseksi.
Uusi menetelmä ennustaa, että keskimääräinen ilmaston lämpötila voi olla epätavallisen korkea vuosina 2018-2022 - korkeammat kuin ihmistoiminnasta ilmaston lämpenemisen perusteella saadut tiedot. Erityisesti tämä johtuu kylmäkausien vähäisestä todennäköisyydestä. Ilmiö on vieläkin merkittävämpi suhteessa merenpinnan lämpötiloihin johtuen suurella todennäköisyydellä lämpimistä kausista, jotka tiettyjen olosuhteiden vallitessa voi aiheuttaa trooppistenmyrskyjen aktiviteetin kasvua.
Kun uuden menetelmän algoritmi on "opittu" (prosessi, joka kestää muutaman minuutin), ennusteet saadaan hetkessä kannettavasta tietokoneesta. Vertailun vuoksi supertietokoneet tarvitsevat viikon käytettäessä perinteisiä simulointimenetelmiä.
Tällä hetkellä menetelmä tuottaa vain yleisen keskiarvon, mutta tutkijat haluavat nyt mukauttaa sitä alueellisten ennusteiden lämpötilan laatimisen lisäksi, arviomaan myös sademäärää ja kuivuutta.
(1) Avoin tietokanta, joita käytetään myös IPCC:n raporteissa.
Julkaisu:
Florian Sévellec, Sybren S. Drijfhout. A novel probabilistic forecast system predicting anomalously warm 2018-2022 reinforcing the long-term global warming trend. Nature Communications, 2018; 9 (1) DOI: 10.1038/s41467-018-05442-8
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.