p

Krillinkalastusyhtiöiden suuri enemmistö tukee Eteläisen jäämeren suojelua

Antarktiksella toimivien krillinkalastusyhtiöiden suuri enemmistö on ilmaissut tukensa Greenpeacen kampanjalle Eteläisen jäämeren suojelun puolesta. Tieto julkistettiin maanantai-iltana Iso-Britanniassa Greenpeacen tilaisuudessa, johon osallistui kymmeniä tutkijoita ja Oscar-palkittu näyttelijä Javier Bardem, joka osallistui Greenpeacen antarktiselle tutkimusmatkalle tammikuussa 2018.
Javier Bardem Antarktiksella. Kuva: © Christian Åslund / Greenpeace

Joukko krillinkalastusyhtiöitä sitoutuu vapaaehtoisesti lopettamaan krillin kalastuksen valtavalla alueella Antarktiksen niemimaan tuntumassa, mukaanlukien puskurivyöhykkeillä pingviinikolonioiden ympärillä, Antarktiksen luonnon suojelemiseksi. Krilli, pienikokoinen äyriäinen, on antarktisen ravintoverkon avainlaji, jota syövät pingviinit, hylkeet, valaat ja muut eläimet.

Yhtiöt ovat myös sitoutuneet tukemaan tieteellistä ja poliittista prosessia suurten mertensuojelualueiden verkoston luomiseksi Eteläiselle jäämerelle, mukaanlukien alueille, joilla yhtiöt nykyisin kalastavat. Yhtiöt kuuluvat Association of Responsible Krill harvesting companies -yhdistykseen, ja niiden toiminta kattaa 85 prosenttia Antarktiksen krillinkalastuksesta.

“Tuki Eteläisen jäämeren ja sen elämän suojelemiseksi kasvaa kuin lumivyöry. Valtava joukko ihmisiä tukee sitä, ja tutkijat, hallitukset, julkkikset ja nyt jopa alueella toimivat krillinkalastusyhtiöt tukevat sitä. Tämä on yhtiöiltä rohkea veto ja toivomme, että loputkin yhtiöt liittyvät osaksi sitoumusta” sanoo Laura Meller, Greenpeacen Arktis- ja Antarktis-asiantuntija.

“Toimimme antarktiksessa ekosysteemissä, ja sen turvaaminen on osa sitä, keitä olemme. Jatkuva vuoropuhelumme Association of Responsible Krill harvesting companies -yhdistyksen jäsenten, tutkijoiden ja Greenpeacen kaltaisten ympäristöjärjestöjen kanssa tekee tällaiset ponnistelut mahdollisiksi. Olemme varmoja, että sitoumus auttaa varmistamaan, että krilli on kestävä ja vakaa terveellisten omega-3-rasvahappojen lähde tulevaisuudessa” sanoo Kristine Hartmann, Aker BioMarinen muutosjohtamisesta vastaava johtaja. Aker BioMarine on maailman suurin krillinkalastusyhtiö.

“Mertensuojelualueiden rauhoittaminen kalastukselta ja kestävä kalastus on mahdollista yhdistää. Tarkoituksemme on tukea Eteläisen jäämeren suojelukomission työtä tieteelliseen työhön perustuvien, suurten mertensuojelualueiden perustamiseksi Antarktikselle”, Hartmann jatkaa.

Maailman johtavat krilliyhtiöt ovat sitoutuneet lopettamaan krillin pyynnin joillain ekologisesti herkillä alueilla, joita on suositeltu suojeltaviksi. Vuodesta 2020 lähtien yhtiöt jättävät kyseiset alueet tyystin rauhaan samalla, kun tukevat prosessia suuren suojelualueen perustamiseksi alueelle.

“Lukuisat eläimet, kuten pingviinit, hylkeet ja valaat, ovat riippuvaisia krillistä Antarktiksella. Olemme työskennelleet osana kansainvälistä yhteisöä yli 20 vuoden ajan seuraten, mitkä ovat tiettyjen keskeisten lajien suosimia ruokailualueita eri vuodenaikoina. Iso-Britannia on vaatinut vuodesta 2016 asti Eteläisen jäämeren suojelukomissiota kieltämään krillin kalastuksen rannikkovesillä Antarktiksen niemimaan läheisyydessä etenkin lisääntymiskaudella kesäaikaan. Eteläisen jäämeren suojelukomissio ei ole vielä ottanut tätä askelta, joten krilliyhtiöiden vapaaehtoiset toimet ovat tervetulleita. Krillinkalastukseen liittyvät riskit vaativat vielä lisätutkimuksia, ja toivon, että yhtiöt vastaavat tieteellisiin tuloksiin myös tulevaisuudessa”, sanoo Phil Trathan, suojelubiologian johtaja British Antarctic Survey -tutkimusinstituutista. Trathan on Iso-Britannian delegaation johtava ekologinen neuvonantaja Eteläisen jäämeren suojelukomissiossa.

“Päättäjien on tiedettävä, että maailma seuraa heidän toimiaan, kun ehdotus valtavan antarktisen mertensuojelualueen perustamiseksi on pöydällä lokakuussa”, sanoo Meller.

Oscar-palkittu näyttelijä Javier Bardem puhui Greenpeacen tilaisuudessa Cambridgessa, missä Eteläisen jäämeren tutkijat kokoontuivat keskustelemaan Eteläiselle jäämerelle kaavailtujen suojelualueiden teknisistä yksityiskohdista. Yksi alueista kattaisi yli viisi kertaa Suomen kokoisen alueen antarktisella Weddellinmerellä. Päätöksen tekee Eteläisen jäämeren suojelukomissio (CCAMLR), joka kokoontuu seuraavan kerran lokakuussa Hobartissa, Tasmaniassa, Australiassa.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.