![]() |
Professori Janne Kotiaho |
Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen professori Janne Kotiaho on ollut koordinoivana pääkirjoittajana laatimassa raporttia, jonka kirjoittamiseen osallistui yli sata asiantuntijaa 45 maasta. Arvio perustuu noin 3 000 tieteelliseen artikkeliin ja lähteeseen.
- Ihmiskunnan tulevaisuus vaikuttaa vähemmän valoisalta, jos kiireellisiä toimia elinympäristöjen tilan parantamiseksi ei tehdä. Vuoteen 2050 mennessä elinympäristön häviäminen ja heikkeneminen yhdessä aiheuttamamme ilmastonmuutoksen kanssa hävittää jopa lähes puolen kaikesta monimuotoisuudesta ja pakottaa satoja miljoonia ihmisiä pakolaisuuteen asuinseudultaan., kertoo Janne Kotiaho.
Kosteikot ja suot kadonneet
Luonnonrikkautta pursuavat suot ja kosteikot ovat monimuotoisuudeltaan erityisen rikkaita ekosysteemejä ja monesti suosittuja retkeilyalueita. Kuitenkin suoalueet ja kosteikot ovat vähentyneet jo 87 prosentilla viimeisen parin-kolmen sadan vuoden aikana. Suoalueiden heikentyminen ja häviäminen on ollut hyvin voimakasta myös Suomessa, joka on yksi maailman soisimmista maista.
Elinympäristöjen ennallistaminen on keino nopeuttaa ihmisen muokkaaman ympäristön palauttamista kohti luonnontilaa tai muuten toimivaa ja monimuotoista elinympäristöä. Se on myös edullisin ja nopein keino hidastaa massasukupuuttoa. Ennallistamisesta koituvat hyödyt ovat keskimäärin 10 kertaa kustannuksia korkeampia.
- Yhteiskunnan kaikkien toimijoiden, mutta etenkin päättäjien, on otettava elinympäristöjen heikentyminen tosissaan. Yksi viisas keino, jolla päättäjät voivat edesauttaa elinympäristöjen heikkenemisen pysäyttämistä, on velvoittaa kaikki luontoa tavalla tai toisella hyödyntävät toimijat ensin vähentämään ja välttämään haittoja ja sitten hyvittämään jäljelle jäävä haitta ennallistamalla jo heikennettyjä elinympäristöjä toisaalla. Elinympäristöjen ennallistamisella ja viisaalla suojelualueverkoston laajentamisella voidaan turvata luonnon monimuotoisuutta ja hillitään ilmastonmuutosta, mutta samalla turvataan luonnonvarat myös tuleville sukupolville., sanoo Kotiaho.
Lähde: Jyväskylän yliopisto