p

Tutkimus ennustaa merkittävästi kuivempaa maailmaa 2ºC:ssa

Yli neljännes maailman maista voi muuttua huomattavasti kuivemmaksi mikäli ilmasto lämpenee  2ºC - kansainvälisen tiimin tekemän tutkimuksen mukaan. Muutos aiheuttaisi lisääntyvää kuivuutta ja metsäpalojen uhkaa.
Kuivuuden vuoksi halkeillutta maata. Kuva: Pixabay

Tulokset julkaistiin tammikuussa Nature Climate Change julkaisussa ja ovat tulosta kansainvälisestä yhteistyöstä, jota johti SUSTech (China) ja UEA (UK).    

Maa-alueen kuivuuden mitta saadaan saostumisen ja haihtumisen yhdistelmästä. Tutkimuksessa vertailtiin 27 ilmastomallia joiden avulla tunnistetaan ne alueet maailmassa, joissa kuivuus muuttuu merkittävästi kun ilmaston lämpeneminen saavuttaa 1,5ºC - 2ºC teollisen ajan alusta.

Maapallon lämpenemisen rajoittaminen alle 1,5ºC säästäisi huomattavan osan maapallon pinta-alasta muutoksilta.

UEA:n ympäristötieteiden laitokselta Dr. Manoj Joshi kommentoi: "Tutkimuksemme ennustaa ilmakehän lämpenemisen koettelevan noin 20-30 prosenttiin maailman maapinta-alasta kun keskilämpötila saavuttaa 2ºC. Mutta kaksi kolmasosaa näistä alueista voisi välttää merkittävää kuivumista jos lämpeneminen rajoittuu 1,5ºC: een."

Tutkimuksen pääkirjoittaja SusTechin tohtori Chang-Eui Park totesi: "Kuivuus on vakava uhka, koska se voi vaikuttaa kriittisesti esimerkiksi maatalouteen, veden laatuun ja biologiseen monimuotoisuuteen. Se voi myös aiheuttaa useammin kuivuuskausia ja metsäpaloja - samankaltaisia kuin Kaliforniassa koettiin."

Kuivuusongelma on lisääntynyt koko Välimeren alueella, eteläisessä Afrikassa ja Australian itäisellä rannikolla 1900-luvun aikana, kun taas lämpötilan noustua Meksikon, Brasilian, Etelä-Afrikan ja Australian vähäsateisilla alueilla ilmaston lämmetessä on aavikoituminen lisääntynyt.

"Alueet, jotka hyötyisivät eniten lämpenemisen pitämisen alle 1,5 C asteessa, ovat Keski-Amerikka, Etelä-Eurooppa, Etelä-Australia, Kaakkois-Aasia ja Etelä-Afrikka joissa yli 20 prosenttia maailman väestöstä asuu tänään," sanoi UEA:n Prof. Tim Osborn.

"Maailma on jo lämmennyt 1ºC. Mutta rajoittamalla kasvihuonekaasu päästöjä ilmakehään, jotta maapallon lämpeneminen jäisi alle 1,5ºC, voi vähentää huomattavasti kuivumista monissa osissa maailmaa," SusTech'in tohtori Su-Jong Jeong huomautti.

Nature Climate Change julkaisu: Keeping global warming within 1.5ºC constrains emergence of aridification »» 

Tämä teos on osa UEA:n ja SUSTech'in välistä kumppanuutta.

Lähde: UEA

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.