p

Puhdasta aurinkosähköä kotiin

Yhä useamman suomalaiskodin ja kesäasunnon katolla tehdään puhdasta sähköä omaan käyttöön, vaikka energiayhtiön verkko tuo sähköä suoraan töpseliin. Tekniikan yleistyessä aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet ja kannattavuus parantunut. Kaiken lisäksi aurinkosähkö on helppoa ja lähes huoltovapaata teknologiaa.

Aurinkosähkön hankintaan kannattaa lähteä faktat edellä. Usein taloudellisinta on, kun järjestelmä mitoitetaan kattamaan noin viidennes kokonaissähkönkulutuksesta. Keskikokoisessa ei-sähkölämmitteisessä pientalossa siihen riittää noin 20 neliötä aurinkopaneeleita.

– Kuluttajan taloudessa kysymyksessä on toki iso, useamman tuhannen euron kertainvestointi. Paneeleille luvataan 25-30 vuoden käyttöikää, joten ilmaista sähköä ilman hiilijalanjäljen kasvua ehtii saada jopa 15-20 vuotta investoinnin kuoletusajan jälkeen, asiantuntija Milja Aarni Motivasta sanoo.

Olennaista on tarkastella kodin sähkönkulutusta kesäkuukausien ajalta – silloinhan ilmaista aurinkovoimaa on parhaiten tarjolla. Automatiikalla tilojen ja käyttöveden lämmitystä voi ohjata päivän aurinkoisille tunneille asumismukavuudesta tinkimättä.

– Sähkön varastointi akkuihin on toistaiseksi kallista, eikä aurinkosähkön myynnistä verkkoon saa suurtakaan korvausta. Siksi sitä kannattaa tuottaa ensisijaisesti omiin tarpeisiin, kuten käyttöveden lämmitykseen, rakennuksen lämmitykseen tai jäähdytykseen sekä kodin laitteille, Aarni toteaa.

Vinkkinä sähköautosta haaveilevalle tai jo sellaisella liikkuvalle asiantuntija heittää bonuksen: 

– Aurinkosähkö ja sähköauto muodostavat loistavan parin. Auton voi ladata auringonpaisteella ja ajella puhtaalla energialla oman aikataulun mukaisesti.

Mitä kannattaa ottaa huomioon aurinkosähköjärjestelmän hankintaa arvioidessa?

– Tarkista ensimmäisenä sijoituspaikka: saako paneelit katolle tai seinälle varjottomaan paikkaan ja mielellään etelän suuntaan. Joissakin tapauksissa tarvitaan toimenpidelupa asennukseen, se selviää rakennusvalvonnasta. Moni tekninen asia selviää soittamalla omaan sähköverkkoyhtiöön, sillä sieltä saa tietoa laitteiston verkkoon kytkemisestä, Aarni kehottaa.

Milja Aarni suosittelee avaimet käteen -aurinkosähköä. Silloin vastuu järjestelmän suunnittelusta, mitoituksesta, asentamisesta ja käyttöopastuksesta on yhdellä yrityksellä. Toimittajia, hintoja ja takuuehtoja kannattaa vertailla ja sopia kirjallisesti urakasta ja aikataulusta.

Tutustu aurinkosähköjärjestelmien toimittajiin ja vertaile mallikohteiden hintatietoja Aurinkosähköä kotiin -kampanjan sivustolla »»

Teksti: Leila Timonen
Lähde: Editor Helsinki

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.