p

Uusi luontojärjestö Rewilding Finland on perustettuJärjestön tavoitteena on edistää entistä villimpää luontoa. Tähän sisältyy esimerkiksi lajien palauttaminen Suomeen ja maa-alueiden palauttaminen luonnontilaan. Vakiintuneet suomalaiset ympäristöjärjestöt tekevät tärkeää työtä luonnonsuojelun parissa, mutta uuden järjestön tavoitteena on tehdä aiempaa rohkeampia ehdotuksia ja herättää keskustelua siitä, mitä voisimme tehdä luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi Suomessa. Tähän sisältyy suurten eläinlajien palauttaminen Suomen luontoon. Esimerkiksi eurooppalainen biisoni eli visentti ja villihevoslajit kuuluisivat Suomen luontoon siinä mielessä, että näitä lajeja todennäköisesti olisi Suomessa, jos ihmisen toiminta ei olisi syrjäyttänyt niitä Euroopan laajuisesti.

”Suuret nisäkkäät ovat tärkeitä ekosysteemien kannalta. Suuret kasvinsyöjät kuljettavat kasvien siemeniä uusille alueille ja ne luovat maaperästä hedelmällisen muokkaamalla maata ja kierrättämällä ravinteita tehokkaasti. Lisäksi ne muokkaavat maisemia monimuotoisiksi. Tämä tarjoaa elinympäristöjä kasvi-, hyönteis- ja lintulajeille. Petoeläinten palauttaminen luontoon on usein osoittanut, että niillä on moninaisia vaikutuksia ekosysteemeihin. Esimerkiksi metsäkanalinnut ovat hyötyneet ilveksen lisääntymisestä, koska ilves on vähentänyt lintujen munia ja poikasia syövien pienpetojen määrää” sanoo yhdistyksen perustajajäsen Aino Tuominen.

Järjestön toisen perustajajäsenen Joni Valkilan mukaan ”vielä muutamia vuosikymmeniä sitten kotieläimiä pidettiin laajoilla alueilla ulkona ja suuret nisäkkäät ylläpitivät luonnonniittyjen lajistoa. Teollinen maatalous on köyhdyttänyt luontoamme hävittämällä niittyjen kasvi- ja eläinlajeja. Tilanne olisi mahdollista korjata palauttamalla luontoomme sinne kuuluvat suuret nisäkkäät.”

Rewilding Finland toimii yhteistyössä Rewilding Europen kanssa. Yhdistyksen järjestäytymiskokous pidetään 23.1.2018 klo 18 Luonto-Liiton tiloissa osoitteessa Annankatu 26 A, Helsinki.

Lähde: Rewilding Finland

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.