p

Kaupunkibulevardeilla tarvitaan yhteistyötä ja laaja keinovalikoima hyvän ilmanlaadun varmistamiseksi

Ilmatieteen laitoksen, Trafixin, Serum Arkkitehtien ja Akordin asiantuntijat ovat koonneet Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristötoimialan toimeksiantona tavoitelähtöisen keinovalikoiman, jonka avulla Helsinkiin suunnitelluilla kaupunkibulevardeilla voidaan varmistaa hyvä ilmanlaatu.
Kuva: Wikimedia Commons
Helsingin kaupunki on suunnittelemassa kantakaupunkimaista urbaania kaupunkia kaupunkibulevardeineen nykyisten kaupungin sisääntuloväylien tilalle. "Kaupunkibulevardit ovat haastavia ilmanlaadun kannalta, sillä ne ovat vilkkaasti liikennöityjä, ja niiden katukuilumainen rakenne heikentää ilman epäpuhtauksien laimenemista", toteaa Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Jenni Latikka. Bulevardit ovat osa Helsingin uutta yleiskaavaa, jonka aikatähtäin on vuoteen 2050. Pormestarin kaupunkistrategian mukaisesti kaupunkibulevardien suunnittelu ja toteutus aloitetaan Vihdintien ja Tuusulanväylän bulevardeista

Liikennemäärien vähentäminen vähentäisi päästöjä ja terveyshaittoja

Hyvän ilmanlaadun varmistaminen kaupunkibulevardeilla edellyttää monien erilaisten toimenpiteiden toteuttamista ja yhteistyötä laajalla rintamalla. Hyvän ilmanlaadun varmistamisen keinot voidaan jakaa ohjaukseen ja säätelyyn, liikennejärjestelmän keinoihin sekä maankäytön ja korttelirakenteen mahdollisuuksiin.

Tavoitteena on pyrkiä vähentämään asukkaiden ja bulevardeilla oleskelevien ihmisten altistumista ilmansaasteille sekä täyttää ilmanlaadulle asetetut terveellisyyden ja turvallisuuden vaatimukset. Koska useiden toimenpiteiden toteuttaminen on eri tahojen vastuulla, on yhteistyö bulevardien mahdollistamiseksi seudun eri toimijoiden kesken erittäin tärkeää. Samalla korostuu toimenpiteiden koordinoinnin merkitys.

Työssä arvioitiin pääasiassa keinojen vaikutusta syntyviin päästöihin ja sitä kautta ilmanlaatuun "Pääsääntöisesti päästöjen vähentämiseen tulisi pyrkiä liikennemääriä vähentämällä, ajoneuvokantaan vaikuttamalla ja liikkumistarvetta vähentämällä. Ilmanlaatua voidaan parantaa muillakin keinoilla, joista oleellisin on katujen puhdistus ja pölynsidonta katupölyaikaan", Jenni Latikka sanoo.

"Tavoitelähtöisiä keinoja hyvän ilmanlaadun varmistamiseksi kaupunkibulevardeilla" -raportin (pdf) pohjana käytettiin Helsingin yleiskaavan tueksi aiemmin tuotettuja raportteja ja se toteutettiin asiantuntijatyönä sekä seudullisia toimijoita kuunnellen. Samoja keinoja voidaan hyödyntää myös nykyisillä ilmanlaadun kannalta haasteellisilla katualueilla. Monet toimenpiteet parantavat ilmanlaatua yleisesti koko kaupungissa.

Lähde: Ilmatieteen laitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.