p

Ilotulitteiden suosio säilyy, suojalasit unohtuvat yhä liian monelta


Joka neljäs suomalainen aikoo juhlistaa tulevaa uuttavuotta ilotulitteita ampumalla. 16 prosenttia ilotulitteiden ampujista ei kuitenkaan aio käyttää suojalaseja, ja käyttöohjeisiin tutustuu vain kaksi kolmesta ilotulittajasta. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että suojalasien käyttö on lain mukaan pakollista ilotulitteiden ampujille ja niiden käyttöä suositellaan myös ilotulitusten katsojille.

Arvio ilotulittajien määrästä käy ilmi Tukesin joulunalusviikolla 2017 Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, johon vastasi 1015 suomalaista.

Tukes on teettänyt vastaavat tutkimukset myös vuosina 2013 ja 2015. Tulosten perusteella ilotulittamisen suosio on neljän viime vuoden aikana jonkin verran lisääntynyt. Vuonna 2013 ilotulitteita ilmoitti käyttävänsä joka viides, ja kaksi vuotta myöhemmin 22 prosenttia vastaajista. Tämänvuotisten tulosten perusteella 25 prosenttia 15-79-vuotiaista suomalaisista ampuu ilotulitteita. Tutkimuksen mukaan seitsemän prosenttia suunnittelee hankkivansa ilotulitteita myös alaikäisille.

- Vaikka suojalasit tulivat lain mukaan pakollisiksi ilotulitteiden ampujille jo vuonna 2009, liian suuri osa ilotulittajista ei niitä edelleenkään käytä. Suojalaseja käyttämättömien osuus on tutkimusten mukaan pysytellyt 16-18 prosentissa. Myös käyttöohjeisiin tulisi perehtyä paremmin ja muistaa, että ilotulitteita ei saa hankkia alle 18-vuotiaille, Tukesin tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula sanoo.

Viime vuodenvaiheessa ilotulitteet aiheuttivat yhteensä 12 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa.

Suojalaseista muistutetaan kampanjavideoissa ja radiossa

Tukes kampanjoi tänä vuonna turvallisen ilotulittamisen puolesta yhdessä Finanssialan, Tullin, HYKS Silmätautien klinikan ja silmälääkärien, Pelastuslaitosten sekä ilotulitetoimialaa edustavan Ilotulitustaiteen edistämisyhdistys ry:n kanssa.

Turvallisen ilotulittamisen merkityksestä viestitään välipäivinä aktiivisesti kaikissa Tukesin viestintäkanavissa.

- Tänä vuonna kampanjamme näkyy ja toivottavasti leviää laajasti sosiaalisen median kanavissa. Olemme tehneet kaksi uutta videota, joissa molemmissa viestinä on suojalasien käytön tärkeys aina ilotulitteita ammuttaessa ja katsottaessa. Toinen video kertoo venetsialaisissa toisen silmänsä näön menettäneen nuoren naisen tarinan, ja toisella videolla suojalasien käytön tärkeydestä muistuttavat televisio-ohjelmasta tutut Myytinräjäyttäjät Henkka ja Sami, viestintäjohtaja Johanna Salomaa-Valkamo kertoo.

Perjantaina 29.12. suojalasien käyttöön kannustavaa tietoiskua kuullaan kaupallisilla radiokanavilla eri puolella Suomea, ja Tukesin Facebook-sivuilta on myös mahdollista ladata itselleen suojalasifiltterikuva liitettäväksi omaan profiilikuvaan. Monikanavaisen viestinnän toivotaan tavoittavan eri kohderyhmät.

- Toivomme, että kaikki pitäisivät huolta itsestään ja toisistaan ja muistuttaisivat kavereilleen, että suojalasit ovat helppo ja yksinkertainen tapa suojautua ikäviltä vahingoilta. #muistasuojalasit-tunniste toivottavasti leviää tänä vuonna vielä aiempia vuosia enemmän ihmisten omissa verkostoissa, Salomaa-Valkamo sanoo.

Ilotulitekampanja
Videot:
Sosiaalinen media:
Lähde: Tukes

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.