p

Etelämantereella valmistaudutaan juhlimaan 100-vuotiasta Suomea

Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboa valmistautuu juhlimaan 100-vuotiasta Suomea.
Alkumatkan ankarat sääolosuhteet hidastivat FINNARP-retkikunnan pääsyä Etelämantereelle, mutta nyt tutkimusasema Aboa on täysin toimintakuntoinen.
Kuva: Siggy Nowak
Suomen Etelämanner-tutkimusretkikunta FINNARP 2017 lähti Suomesta Etelämantereelle marraskuun alussa. Yhdeksän hengen retkikuntaan osallistuu kaksi geologia Luonnontieteellisestä keskusmuseosta yli-intendentti Arto Luttisen johdolla. Tutkimusmatkan muu henkilökunta on Ilmatieteen laitokselta. He toimivat ylläpidon ja tutkimuksen tuen tehtävissä.

Aboalla ja sen ympäristössä on sääasema ja useita ympärivuotisia tutkimuslaitteita, jotka huolletaan ja joista tallennetaan vuoden mittaan kertyneet tiedostot. Olosuhteet Etelämantereella ovat olleet haastavat peräkkäisten lumimyrskyjen vuoksi ja jo alkumatkasta ankarat sääolosuhteet hidastivat retkikunnan perille pääsyä. Tällä hetkellä Aboa on kuitenkin täysin toimintakuntoinen.

"Suomen tutkimusasema Aboa on hieno tukikohta, ei vain suomalaisille tutkijoille, vaan Etelämantereen yhteistyön hengessä ovat myös muiden valtioiden tutkijat tervetulleita. Tänäkin vuonna meno on kansainvälistä ja tuemme saksalaisia tutkijoita, jotka toimivat samalla alueella", toteaa retkikunnan päällikkö Mika Kalakoski Ilmatieteen laitokselta.


Itsenäisyyspäivän ajaksi työt keskeytetään ja retkikunta suorittaa vain pakolliset huoltotehtävät. Itsenäistä Suomea juhlitaan saunan, juhlaillallisen ja levon merkeissä. Ohjelmaan on saatu Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas, jonka "Etelämantereen ensi-ilta" on suurimmalle osalle retkikuntaa yllätys.

FINNARP 2017 -retkikuntaraportit »»

Lähde: Ilmatieteen laitos0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.