![]() |
Annika Vilmi |
Tutkimuksen tekijän, Suomen ympäristökeskus SYKEn Oulun toimipisteessä työskentelevän FM Annika Vilmin väitös aiheesta Uusia näkökulmia sisävesien luonnon monimuotoisuuden arviointiin: Spatiaalisen kontekstin merkitys tarkastetaan perjantaina 3.11.2017 Oulun yliopistossa. Väitöskirja on tehty Suomen ympäristökeskus SYKEssä ja Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan tutkimusyksikössä, ja työn rahoitti Maj ja Tor Nesslingin säätiö.
Tutkimusaineisto koottiin Koillismaalla sijaitsevasta järvisysteemistä
Väitöskirjatyössä tutkittiin paikallisten ympäristöolojen vaikutusta bakteeri-, piilevä-, pohjaeläin- ja vesikasviyhteisöihin samalla huomioiden eliöiden levittäytymiseen liittyvät spatiaaliset säännönmukaisuudet. Tutkittu aineisto koostui Koillismaalta kirkkaan Kitkajärven ja humuksisen Posionjärven muodostamasta monimuotoisesta järvisysteemistä kerätystä laajasta fysikaalis-kemiallisesta ja biologisesta aineistosta. Tutkimuksessa hyödynnettiin lisäksi SYKEn hallinnoiman piilevien tutkimus- ja seurantatietokannan havaintoja jokivesistä ja järvistä. Biologisia aineistoja tutkittiin sekä yhteisörakenteiden että niistä muodostettujen luonnon monimuotoisuudesta ja ympäristön tilasta kertovien indeksiarvojen avulla.
Jokivesien kivien pinnoilla kasvavien mikroskooppisten piileväyhteisöjen monimuotoisuus seurasi tulosten mukaan ympäristöoloja paremmin kuin järvien eliöstön. Järvillä monimuotoisuus oli sidoksissa esimerkiksi etäisyyksiin vesistöjen välillä: eristäytyneimmät järvet olivat eliöstöltään usein ekologisesti ainutlaatuisia. Tietyn paikan lajisto ei siis välttämättä ole vain ympäröivien olosuhteiden summa, vaan yksilöitä voi olla tietyllä paikalla myös tehokkaan levittäytymisen, levittäytymisen esteiden tai vaikkapa sattuman takia.
Väitöskirjan tuloksista on hyötyä kehitettäessä biologiseen aineistoon perustuvia ympäristöindikaattoreita ja erilaisia arviointimenetelmiä. Tulokset kannattaa huomioida myös, kun tehdään johtopäätöksiä biologisiin yhteisöihin perustuvasta aineistosta. Käytännön hyötyjen lisäksi tulokset ovat arvokkaita myös eliömaantieteen ja ekologian teorioita ajatellen.
Väitöstilaisuus perjantaina 3.11. klo 12.00 Oulun yliopiston pääkampus Linnanmaan OP-salissa (L10). Osoite: Pentti Kaiteran katu 1, 90014 Oulu
Väitöskirja: Assessing freshwater biodiversity: insights from different spatial contexts, taxonomic groups and response metrics, Acta Universitatis Ouluensis -julkaisusarja, numero A696
Lähde: SYKE
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.