p

Saasteet aiheuttaa 16 prosenttia ennenaikaisista kuolemista maailmanlaajuisesti

Raportin mukaan saastumisen aiheuttamat sairaudet vuonna 2015 olivat vastuussa arviolta 9 miljoonasta ennenaikaisesta kuolemasta - 16 prosenttia kaikista kuoleman tapauksista maailmanlaajuisesti.
Delhi - ilman saasteet. Kuva: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier / flickr (CC BY-SA 2.0)

Simon Fraser Yliopiston terveystieteiden professori Bruce Lanphear on Lancet- komission ympäristö- ja terveyskomission jäsen ja kirjoittaja, joka on julkaissut raportin jossa kuvataan saastumisen haitalliset vaikutukset maailmanlaajuiseen terveyteen.

"Tämä on ensimmäinen maailmanlaajuinen analyysi saasteiden - ilman, veden, maaperän, työperäisten vaikutusten ja taloudellisten kustannusten sekä saastumisen sosiaalisen epäoikeudenmukaisuuden tutkimuksesta", Lanphear sanoo. "Saastuminen, joka on monien sellaisten sairauksien ja häiriöiden perusta, jotka ovat ihmiskunnan täysin estettävissä".

Raportissa on ratkaisuja ja suosituksia ongelman ratkaisemiseksi. Se sisältää esimerkkejä ja tapaustutkimuksia saastumisen hallinnan onnistumisista.

Komission havainnot ovat seuraavat:
  • Saasteet aiheuttaa 16 prosenttia kuolemista maailmanlaajuisesti.
  • Saastumisen aiheuttamat sairaudet olivat vuonna 2015 vastuussa arviolta 9 miljoonasta ennenaikaisesta kuolemasta - 16 prosenttia kaikista maailman kuolemista - kolme kertaa enemmän kuolemantapauksia kuin aids, tuberkuloosi ja malaria yhdessä; ja viisitoista kertaa enemmän kuin kaikki sodat ja muut väkivallan muodot. Se tappaa enemmän ihmisiä kuin tupakointi, nälkä ja luonnonkatastrofit. Joissakin maissa se on yksi neljästä kuolemantapauksesta.
  • Saastuminen koettelee kohtuuttomasti köyhiä ja haavoittuvia. Lähes 92 prosenttia saastumiseen liittyvistä kuolemista tapahtuu pienissä ja keskituloisissa maissa. Saastuminen on suurinta köyhissä ja syrjäytyneissä yhteisöissä. Lapset kärsivät suurimmista riskeistä, koska he altistuvat kohdussa ja varhaislapsuudessa vaikuttaviin kemikaaleihin, jotka voivat johtaa elinikäiseen sairauteen, vammaisuuteen, ennenaikaiseen kuolemaan ja oppimisen vaikeuteen.
  • Saastuminen liittyy läheisesti ilmastonmuutokseen ja biologiseen monimuotoisuuteen. Fossiilisten polttoaineiden käyttäminen korkeamman tulotason maissa ja biomassan polttaminen alhaisemman tulotason maissa muodostavat 85 prosenttia hiukkaspäästöistä. Merkittävimmät päästöjen aiheuttajat ovat hiilivoimalaitokset, kemiallinen tuotanto, kaivostoiminta ja ajoneuvot. Niinpä on nopeutettava siirtymistä puhtaampiin energialähteisiin ja vähenettävä ilman saastumista, joka parantaa ihmisen ja planeettamme terveyttä.
The Lancet  Commission on pollution and health. The Lancet, 2017;  DOI: 10.1016/S0140-6736(17)32345-0

Lähde: ScienceDaily

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.