p

Palmuöljyteollisuus uhkaa edelleen Indonesian metsiä

Greenpeace Internationalin tänään julkaisema raportti osoittaa, kuinka maailman suurimmat päivittäistavaroiden tuottajat eivät vieläkään pysty takaamaan, ettei heidän käyttämänsä palmuöljy johda metsätuhoon. Myös suomalaisella Nesteellä on vielä parannettavaa.
Kuvakaappaus raportista
Palmuöljyteollisuus on suurin metsätuhon aiheuttaja Indonesiassa [linkki]. Kolme vuotta sitten maailman suurimmat palmuöljyn toimittajat sitoutuivat metsäkadon lopettamiseen. Nyt Greenpeace International selvitti raportissaan Still Cooking the Climate, kuinka 11 palmuöljyn toimittajaa on edistynyt sitoumuksensa toteuttamisessa. Yksikään ei pystynyt osoittamaan, ettei heidän palmuöljytoimittajansa olisi aiheuttanut metsäkatoa. Useimmat palmuöljyn toimittajat eivät myöskään osanneet sanoa, koska heidän tuotantoketjunsa ei enää aiheuttaisi metsäkatoa.

“Palmuöljyteollisuus ei edelleenkään toimi, eikä palmuöljyn toimittajilla ole suunnitelmaa, kuinka korjata tilanne. Sen sijaan että ottaisivat sitoumuksensa vakavasti, suurin osa palmuöljyn toimittajista noudattaa älä-kysy-älä-kerro -taktiikkaa. He esittävät, että kaikki on hallinnassa, vaikka Indonesia metsät palavat savuna ilmaan”, sanoo Bagus Kusuma, Greenpeace Kaakkois-Aasian metsäasiantuntija.

Raportin tulos on hälytys päivittäistavaroiden tuottajille, jotka käyttävät palmuöljyä. Useimmat tuottajat, muun muassa 400 yhtiötä, jotka kuuluvat Consumer Goods Forumiin, ovat sitoutuneet siivoamaan tuotantoketjunsa metsäkadosta vuoteen 2020 mennessä. Vain kaksi raportissa esitettyä palmuöljyn tuottajaa sanoi pääsevänsä tavoitteeseen.

“Tämä on herätys yhtiöille kuten PepsiCo, Unilever ja Procter & Gamble, jotka ovat luvanneet asiakkailleen, etteivät heidän tuotteensa aiheuta metsäkatoa”, Kusuma jatkaa.

“Myös palmuöljystä ja sen sivutuotteista polttoainetta valmistavan Nesteen on kannettava vastuunsa. On hyvä, että Neste on vähentänyt selvästi raakapalmuöljyn käyttöä. Nesteen polttoaine ei kuitenkaan ole puhdas vaihtoehto, niin kauan kuin sivutuotteet tulevat samoilta yhtiöiltä, jotka raakapalmuöljyn saamiseksi kaatavat metsää, ja palmuöljydieselin päästöt ovat edelleen suuremmat kuin fossiilisen vaihtoehdon”, sanoo Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki.

Indonesian metsien tilanne on kriittinen. Vuodesta 1990 Indonesian metsistä on hakattu 310 000 neliökilometriä, mikä vastaa lähes Suomen pinta-alaa. [linkki] Metsäkato kiihdyttää ilmastonmuutosta ja uhkaa alueen lajeja, kuten orankeja. Tänä vuonna julkaistu tutkimus osoittaa, että Borneon ja Sumatran orankikannat ovat pienentyneet huomattavasti. Elinympäristön tuhoutuminen on tärkein syy orankien häviämiseen. [linkki]

Greenpeace Internationalin raportti Still Cooking the Climate »» (pdf)

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.