p

"Maailman tutkijoiden varoitus ihmiskunnalle: Toinen ilmoitus"

Ihmisen hyvinvointi vaarantuu vakavasti tietyistä ympäristöhaitoista, kuten muuttuvasta ilmastosta, metsien hävittämisestä, makeanveden saannin ehtymisestä, lajeihin kohdistuvien sukupuuttojen ja ihmisväestön kasvun aiheuttamien negatiivisten suuntauksien vuoksi, varoittaa yli 15 000 tutkijaa 184 maasta.
Kuva: Brigitte Werner
Varoitus sai aikaan askeleita, jotka voidaan toteuttaa negatiivisten suuntausten välttämiseksi. Tutkijat sanovat, että se voi saada perustan julkisille paineille, jotta poliittiset johtajat voisivat tehdä oikeat korjaavat päätökset. Tällaisiin toimiin kuuluisi maanpäällisten luonnon- ja merivarojen vahvistaminen, salametsästyksen lopettaminen, turvallisuusohjeiden noudattaminen ja naisten aseman vahvistaminen. Perheiden suunnittelun ja naisten koulutuksen laajentaminen, ruokavalion siirtyminen kasvispohjaisiin elintarvikkeisiin, uusiutuvaan energiaan sekä "vihreään" teknologiaan.

Artikkelin pääkirjoittaja on kansainvälisen tiimin johtaja William Ripple, arvostettu professori Forestry College of Oregon State University. Tutkijat käyttivät valtion virastojen, voittoa tavoittelemattomien organisaatioiden ja yksittäisten tutkijoiden ylläpitämiä tietoja varoittamaan "merkittävistä ja peruuttamattomista haitoista" maapallolle.

Maailmanlaajuiset suuntaukset ovat huonontuneet vuodesta 1992, jolloin yli 1700 tutkijaa - mukaan lukien suuri osa tuolloin elävistä Nobel palkituista allekirjoittivat "Maailman tutkijoiden varoituksen ihmiskunnalle", jonka julkaisi "Union of Concerned Scientists". Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana yhdeksän ympäristöongelman suuntaukset viittaavat siihen, että ihmiskunta jatkaa riskillä tulevaisuuteen.

Joissakin haitoissa on tapahtunut edistymistä - kuten otsonikerrosta heikentävien kemikaalien kieltäminen ja uusiutuvista energialähteistä tuotetun energian määrän kasvu osoittaa - tehtyjä myönteisiä muutoksia. Joillakin alueilla hedelmällisyysaste on laskenut nopeasti, mikä johtuu investoinneista naisten koulutukseen. Myös metsien hävittäminen on hidastunut muutamilla alueilla.

25 vuoden ajalta maailmanlaajuisia kielteisiä vaikutuksia ovat:
  • Maailmanlaajuisen väkiluvun käytettävissä oleva makeanveden määrä on vähentynyt 26 prosenttia.
  • Valtameren "kuolleita alueita" - paikkoja, joissa saastumista, hapettomuutta ja tuskin mahdollista elämää - on kasvanut 75 prosenttia.
  • Lähes 300 miljoonaa hehtaaria metsää on menetetty, lähinnä muokkaamalla maatalousmaaksi.
  • Maailmanlaajuiset hiilipäästöt ja keskilämpötilat ovat osoittaneet jatkuvaa merkittävää kasvua.
  • Ihmisväestö on kasvanut 35%.
  • Yhteenvetona nisäkkäiden, matelijoiden, sammakkoeläinten, lintujen ja kalojen määrä maailmassa on laskenut 29 prosenttia.

"Jotkut ihmiset saattavat olla halukkaita hylkäämään nämä todisteet ja ajattelevat, että olemme vain paniikin aiheuttajia", Ripple sanoi. "Tiedemiehet ovat analysoineet tietoja ja tarkastelivat pitkän aikavälin vaikutuksia ja allekirjoittivat tämän toisen varoituksen eivätkä herättäneet vääriä olettamuksia, vaan tunnistivat selviä merkkejä siitä, että olemme menossa kestämättömään suuntaan, toivoen, että paperimme synnyttää laajan julkisen keskustelun maailmanlaajuisesta ympäristöstä ja ilmastosta. "

Tutkimukseen osallistuneet tiedemiehet kehottavat ihmiskuntaa vähentämään ympäristön tuhoamista ja varoittavat, että "suuri muutos maankäyttöön on välttämätön, sen elämä ja monimuotoisuus on tarpeen jotta vältetään valtavaa ihmisten kurjistumista." Tiedemiehet manifestissaan osoittivat, että ihmiskunta on törmäyskurssilla luonnon kanssa.

Useimmat poliittiset johtajat reagoivat paineisiin. Tiedemiehet, tiedotusvälineet ja kansalaiset pitävät kiinni siitä, että niiden hallitukset ryhtyvät välittömiin toimenpiteisiin moraaliseksi välttämättömyydeksi ihmisen ja muun elämän säilyttämisen nykyisille ja tuleville sukupolville. Järjestäytyneiden ruohonjuuritason ponnistelujen pohjalta voidaan voittaa, ja poliittiset johtajat vaaditaan tekemään oikeat päätökset. On myös aika tarkastella ja muuttaa yksilöllistä käyttäytymistämme, mukaan lukien rajoittaa omaa lisääntymistä, sekä vähentää voimakkaasti fossiilisten polttoaineiden, lihan ja muiden resurssien kulutusta.

Prof Ripple ja hänen kollegansa ovat muodostaneet uuden itsenäisen järjestön Alliance of World Scientists (AWS) maailman tiedemiehiä edustavan liittouman, yhteiseksi ääneksi ympäristön kestävyydelle ja ihmisten hyvinvoinnille.

Artikkelin: World Scientists’ Warning to Humanity: A Second Notice  julkaisi BioScience.
William J. Ripple  Christopher Wolf  Thomas M. Newsome  Mauro Galetti Mohammed Alamgir  Eileen Crist  Mahmoud I. Mahmoud  William F. Laurance 15,364 scientist signatories from 184 countries.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.