p

Historiallinen ilmasto-oikeudenkäynti alkaa Norjassa

Oslo, Norja 13.11.2017 –  Ympäristöjärjestöt Greenpeace Nordic ja Natur og Ungdom kohtaavat Norjan hallituksen huomenna oikeudessa uusien arktisten öljynporausalueiden avaamisesta. Ympäristöjärjestöjen mielestä öljyn poraaminen Arktiksella on ristiriidassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa ja vastoin Norjan perustuslakia. Oikeusjutun voitto olisi maailmanlaajuisesti merkittävä ennakkotapaus tulevien ilmasto-oikeudenkäyntien kannalta. 
Greenpeace piti lehdistötilaisuuden Oslon osavaltion tuomioistuimen ulkopuolella. Kuva: © Edward Beskow / Greenpeace
“Tämä on suuri päivä kaikille, jotka haluavat torjua ilmastonmuutoksen vaaroja ja vastustaa ahneita hallituksia eri puolilla maailmaa. Kun Norjan hallitus avaa öljynporausalueita Arktiksella, se asettaa ihmisten terveyden, kodit ja perheet vaaraan. Siksi heidät on saatava vastuuseen. Mielestämme on päivänselvää, että uuden öljyn etsintä on vastoin Pariisin ilmastosopimusta ja Norjan perustuslakia, ja odotamme innolla, että voimme tuoda nämä näkemykset esiin oikeudessa”, Truls Gulowsen, Norjan Greenpeacen maajohtaja toteaa.

14.–23. marraskuuta käytävässä oikeudenkäynnissä järjestöt osoittavat, että Norjan hallitus toimii vastoin maan perustuslakia, jossa turvataan tulevien sukupolvien oikeus terveelliseen ja puhtaaseen ympäristöön. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tätä perustuslain kohtaa käytetään oikeudessa. Maailmalla yli 90 maan perustuslaeissa taataan oikeus terveeseen ympäristöön, joten oikeudenkäynti voi määrittää sitä, miten muiden maiden oikeuskäytännöissä tulkitaan näitä oikeuksia. Se voi innoittaa yhä useampia vaatimaan hallituksilta vastuullisempaa toimintaa.

“Norjan hallituksella on velvollisuus suojella kansalaistensa oikeutta terveelliseen ja turvalliseen ympäristöön. Erityisesti nuoret ja lapset tulevat kokemaan öljyn polttamisen pahimmat seuraukset. Tämä oikeusjuttu antaa meille merkittävän mahdollisuuden suojella tulevaisuuttamme, ja toivomme, että se samalla kannustaa muita toimimaan samoin”, Natur og Ungdomin toiminnanjohtaja Ingrid Skjoldvær sanoo.

Samaan aikaan kun oikeudenkäynti Norjassa alkaa, Fidži isännöi YK:n ilmastokokousta Saksan Bonnissa. Norjan hallitus on sitoutunut kokouksessa käsiteltäviin Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin, mutta avaa silti uusia öljynporausalueita Barentsinmerellä ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Kolmetoista yritystä on saanut luvan uuden öljyn etsintään arktisilla merialueilla. Norjan valtion omistama Statoil aloitti öljyn etsinnät jo tänä kesänä.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.