p

Runsaita sinileväesiintymiä havaittu paikoin etelärannikolla

Kuluneella viikolla SYKEen on ilmoitettu paikallisesta, runsaasta sinileväesiintymästä rantavedessä Helsingin Taivallahdella. Kansalaishavaintoja kokoavaan Järvi-Meriwikiin on ilmoitettu myös runsaasta sinileväesiintymästä Kotkan Äijäniemen havaintopaikalta.
Sinilevää Littoistenjärvellä. Kuva: Stefe / flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

"Sinileviä havaitaan Suomen merialueilla tavallisesti runsaimmin heinä-elokuussa meriveden pintalämpötilan ollessa korkeimmillaan. Osa sinilevälajeista voi kuitenkin muodostaa massaesiintymiä myös viileämmissä vesissä, mikäli ravinteita on vedessä sinilevien kannalta suotuisasti", sanoo tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Helsingissä Taivallahden rannan massaesiintymän todettiin olevan Aphanizomenon-sinilevää. Sen ei tiedetä muodostaneen myrkyllisiä esiintymiä Itämeressä, mutta järvistä otetuissa näytteissä on tavattu myös tämän lajin myrkkyjä tuottavia kantoja.

Myrkkyjen lisäksi sinilevät voivat tuottaa myös muita haitallisia yhdisteitä, kuten ihoa ja silmiä ärsyttäviä yhdisteitä. Runsaasti sinilevää sisältävään veteen tulee suhtautua aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa.

Tarkempaa tietoa sinilevistä:


Lähde: SYKE

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.