p

Greenpeacen aktivistit estivät pääsyn ruotsalaiseen sellutehtaaseen

Timrå, 16.10.2017 – Greenpeacen aktivistit tukkivat varhain maanantaiaamuna ruotsalaisen sellutehtaan sisäänkäynnit. Tehdas tuottaa raaka-aineita Essitylle, maailman toiseksi suurimmalle pehmopaperinvalmistajalle, jonka tuotemerkkejä ovat mm. Lotus ja Tempo. 40 aktivistia seitsemästä eri maasta on tukkinut sellutehtaan puutoimituksiin käytettävän tien kontilla.
SCA:n hakkuun kohteena olevaa metsää. Kuva: © Greenpeace

Myös sellutehtaalle johtava rautatie on tukittu, sekä tie, jota käytetään sellun viemiseen pois tehtaalta. Aktivistit ovat myös ripustaneet tehtaan seinälle valtavan banderollin, jossa vaaditaan Essityä lopettamaan pohjoisten havumetsien hävittäminen. Aktivistien rauhanomainen mielenilmaus ei vaikuta liikenteeseen yleisillä teillä, vaan se kohdistuu ainoastaan SCA:n ja Essityn toimintaan.

SCA:n Östrandin sellutehdas Timråssa käyttää raaka-aineena puuta, joka on peräisin viimeisistä Ruotsin vielä suojelua tarvitsevista metsistä. Ruotsin viranomaiset ovat todenneet nämä alueet erityisen korkean ekologisen suojeluarvon alueiksi, mutta niillä suoritetaan silti hakkuita.

“On hirveää nähdä kuinka Ruotsissa toistuu sama kuin Suomessa. Metsäteollisuus haluaa laajentua Ruotsin viimeisiin suojelunarvoisiin metsiin, Suomessa uhan alla ovat jopa Oulujärven saaret. Tämä ei voi jatkua. Essityn on kannettava vastuunsa”, sanoo tämän päivän mielenilmaukseen osallistuva suomalaisaktivisti Maria Holopainen.

Tämänpäiväinen mielenilmaus on jatkoa Greenpeacen viime viikolla julkaisemalle kansainväliselle raportille-, jossa paljastetaan, kuinka Essity on osallisena Euroopan suojelua tarvitsevien havumetsien hävityksessä Ruotsissa, Suomessa ja Venäjällä.

“On järjetöntä, että Essity sallii näiden kauniiden ja luonnonarvoiltaan korvaamattomien metsien hävityksen vain vessapaperin valmistuksen takia. Heidän täytyy vaatia selluntoimittajiaan lopettamaan suojelua tarvitsevien metsien hakkaaminen, tai heidän tulee lopettaa yhteistyö tällaisten raaka-ainetoimittajien kanssa. Meidän on lopetettava Ruotsin metsien hakkaaminen nyt, ennen kuin pohjoisen havumetsät on hakattu lopullisesti,” Greenpeace Nordicin pohjoisten havumetsien suojelun kampanjajohtaja, Erika Bjureby kommentoi.

Greenpeace vaatii kansainvälisellä vetoomuksella Essityä siivoamaan tuotantoketjunsa, ja lopettamaan pohjoisten havumetsien hävityksen.

“Yli 200 000 ihmistä on jo allekirjoittanut vetoomuksen, jolla pyritään suojelemaan pohjoiset havumetsät. Nyt Essityn täytyy kuulla asiakkaidensa ääni: lopettakaa hakkuut, ennen kuin suojelua tarvitsevat havumetsät ovat niin pirstaloituneita, että niiden monimuotoisuus tuhoutuu.”

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.