p

VTT:n uusiokuidusta valmistettu neulos on tuntumaltaan puuvillan ja viskoosin välillä

VTT:n menetelmässä kulunut ja käyttöön kelpaamaton puuvilla liuotetaan ja käytetään uuden kuidun raaka-aineeksi. Ensimmäiset tuotemallit osoittavat, että uusiokuitu muuntuu langaksi ja miellyttäväksi neulokseksi. Karbamaattiliuotukseen perustuvalla teknologialla on nyt tuotettu pilot-laitteistolla ensimmäinen erä uusiokuitua.
Kuva: © VTT
Ominaisuuksiltaan uusiokuidusta valmistettu neulos vastaa tutkijoiden odotuksia: se on sileää, himmeän kiiltävää ja hyvin laskeutuvaa. Ali Harlin ja Pirjo Heikkilä VTT:ltä arvioivat neuloksen olevan tuntumaltaan luonnonkuidun oloinen.

Ilman rikkihiiltä

Menetelmä on ympäristön kannalta merkittävästi parempi kuin viskoosiprosessi, jossa liuotukseen tarvitaan rikkihiiltä. Puuvillamateriaalista poistetaan myös polyesterijäämät selluteollisuudesta tutuilla menetelmillä.

Teknologian kaupallistamishankkeessa tehtyjen laskelmien mukaan karbamaattitekniikalla tuotetun uusiokuidun hiilijalanjälki on noin kolmanneksi pienempi kuin puuvillan ja samaa luokkaa kuin ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavan viskoosin. Uusiokuidun vesijalanjälki on noin 2 % neitseellisen puuvillan vesijalanjäljestä ja noin 10 % viskoosin vesijalanjäljestä.

VTT:n laboratoriossa kuidutetusta poistopuuvillasta kehrättiin lankaa Tampereen teknillisessä yliopistossa. Kuitu käyttäytyi kehruussa yhtä hyvin kuin kaupalliset langat. Tämän jälkeen neulomo Agtuvi valmisti siitä ensimmäiset mallituotteet: käsineitä ja tasoneuletta.

Infinited Fiber Company jatkaa kehitystyötä

Prosessi edellyttää vielä kehitystyötä teollisen luotettavuuden saavuttamiseksi. Infinited Fiber Company -startup-yritys on perustettu viemään eteenpäin teknologian prosessisuunnittelua ja lisensointia.

Kuidutusmenetelmän kehitys kohti teollista tuotantoa etenee VTT:n ja Infinited Fiber Companyn yhteistyönä Bioruukki-pilotointikeskuksessa. Bioruukkiin tänä kesänä rakennetussa kuidutusyksikössä voidaan kehittää useita erilaisia selluloosakuituja.

Kohti täydellistä kiertoa: Relooping Fashion Initiative ja Telaketju

VTT:n menetelmä on mukana Tekstiilien kiertotalous (TEKI) -projektissa, joka on lanseerattu kansainvälisesti nimellä The Relooping Fashion Initiative. Projektissa pilotoidaan ja mallinnetaan kiertotalouden periaatteiden mukainen suljetun kierron ekosysteemi, joka luo perustan uudelleenkäyttöön soveltumattoman tekstiilijätteen uudenlaiseen teolliseen hyödyntämiseen. Projektiin osallistuvat VTT, Ethica, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, Seppälä, Remeo, Pure Waste Textiles, RePack, Touchpoint ja Lindström. Projektia rahoittavat Tekes sekä siihen osallistuvat yritykset.

Poistotekstiilin keräystä ja lajittelua kehitetään myös Tekesin ja Ympäristöministeriön rahoittamassa Telaketju-hankkeessa. Telaketjussa luodaan yritysten ja muiden toimijoiden ekosysteemiä Suomen tekstiilikiertotalouden tason nostamiseksi.

Lähde: VTT

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.