p

Suomalaiset mukaan kansainväliseen älykaupunkiverkostoon

Kotimainen SenCity-hanke on koonnut toimijoita yhteisen älykaupunkiteeman alle tavoitteenaan mukautuva, turvallinen ja entistä viihtyisämpi älykaupunki. Nyt VTT:n koordinoima, suomalaisista toimijoista koostuva ryhmä on hyväksytty toimintayksiköksi kansainväliseen Global City Teams Challenge -verkostoon, johon pääsy edistää kansainvälistä verkostoitumista. 
Tulevaisuuden älykäs kaupunki. Kuva: JCT 600 / flickr (CC BY-SA 2.0)

Koko ajan kasvavassa globaalissa verkostossa on toimijoita ympäri maailmaa. Toimintayksiköksi rekisteröityminen tuo suomalaisille ennen kaikkea kansainvälistä näkyvyyttä sekä auttaa tutkimusta, kaupunkeja ja yrityksiä verkostoitumaan ulkomaisten toimijoiden kanssa.

Tekesin INKA-ohjelman rahoittama SenCity-ryhmähanke saa rahoitusta Innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelmasta, ja se kuuluu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus -teemaan. Kaupungeista hankkeessa ovat mukana Helsinki, Lahti, Oulu, Raahe, Salo ja Tampere. Lisäksi Global City Teams Challenge -ryhmään liittyi uutena tulokkaana Turku.

”SenCity-hankkeessa on rakennettu pilotteja erilaisissa kaupunkiympäristöissä ja tutkittu erityisesti käyttäjälähtöisten palvelujen toteuttamista. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta palvelusta on älykäs katuvalaistus. Energiansäästön lisäksi älyvalaistus voi palvella käyttäjäänsä esimerkiksi mukautumalla käyttäjän liikkeeseen tai keskimääräiseen liikennemäärään. Se voi toimia myös muun teknologian asennuspaikkana tai tiedon tuottajana. Tällaisia toteutuksia olemme pilotoineet usealla paikkakunnalla”, kertoo hankkeen koordinoinnista vastaava Eveliina Juntunen VTT:ltä.

Kaupungeista koostuvan ryhmän rinnalla omia ratkaisujaan älykaupungin teemaan ovat kehittäneet C2 SmartLight, Elisa, Greenled, Misal, Nokia, Tehomet ja Valopaa. Tutkimuksesta vastaavat Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunta.

”SenCity-hanke on erinomaisesti kannustanut kaupunkeja, yrityksiä ja tutkimuksia konkreettiseen yhteistoimintaan”, sanoo Markku Koponen Tekesistä. ”Nyt tätä tietoa ja kokemusta viedään maailmalle Global City Teams Challenge -verkoston myötä.”

Ensimmäinen askel otettiin nyt elokuun lopussa, kun ryhmä osallistui Global City Teams Challenge -tapahtumaan Washingtonissa.

”Konferenssissa kuulemamme perusteella voimme hyvillä mielin todeta, että Suomessa ollaan aivan maailman älykkäiden kaupunkien kehityksen eturintamassa”, kertovat ryhmää tapahtumassa edustaneet Mika Heikkilä Tampereen kaupungilta ja Markku Niemi Business Tampereesta.

Lähde: VTT

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.