p

Rovaniemellä ja Sodankylässä yleisöluentoja ilmastonmuokkauksesta – asukkaita kutsutaan mukaan tutkimukseen

Ilmastonmuokkausta on ehdotettu yhdeksi tavaksi hillitä maapallon lämpenemistä kasvihuonepäästöjen vähentämisen ohella. Ilmastonmuokkauksella (climate engineering, climate intervention) tarkoitetaan ilmaston lämpenemisen hidastamista ja ilmastoon vaikuttamista keinotekoisesti, esimerkiksi varastoimalla hiilidioksidia tai lisäämällä erilaisin tekniikoin maanpinnan heijastavuutta.
Kuva: Pixabay

Douglas MacMartin ja Holly Buck Cornellin yliopistosta USA:sta pitävät ilmastonmuokkauksesta avoimen yleisöluennon Rovaniemellä Arktikum-talossa (Pohjoisranta 4) keskiviikkona 4.10.2017 klo 14.00–14.45 ja Sodankylässä kunnanvirastolla torstaina 5.10. klo 16.15 alkaen. Luennot pidetään englanniksi, mutta niistä on saatavilla suomenkielinen käännös paikan päällä.

Luentojen jälkeen osallistujat voivat jäädä kertomaan näkemyksiään ilmastonmuokkauksesta ja keskustelemaan aiheesta muiden lappilaisten kanssa. Keskustelut ovat osa tutkimusta, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä niistä seikoista, joita arktisen alueen asukkaiden mielestä ilmastonmuokkauksessa tulisi ottaa huomioon. Fokusryhmäkeskustelut käydään suomeksi ja ne kestävät noin tunnin.

Luennot ovat kaikille avoimia, mutta fokusryhmäkeskusteluihin toivotaan ilmoittautumisia maanantaihin 2.10.2017 mennessä sähköpostitse osoitteeseen ilona.mettiainen@ulapland.fi.

Arktisella alueella ilmaston lämpeneminen on huomattavasti muuta maailmaa nopeampaa. Ilmastonmuutoksen odotetaan vaikuttavan voimakkaasti arktisen alueen yhteisöihin ja luontoon paikallisesti, minkä lisäksi muutokset arktisella alueella vaikuttavat voimakkaasti myös koko maailman ilmastoon. Ilmastonmuokkaus on sarja kehitteillä olevia teknologisia ratkaisuja, jotka eivät kuitenkaan poista tarvetta hillitä ilmastonmuutosta kasvihuonekaasupäästöjä vähentämällä. Lapin yliopiston Arktinen keskus ja Cornellin yliopisto tutkivat arktisen alueen paikallisyhteisöjen suhtautumista ilmastonmuokkaukseen kaksivuotisessa hankkeessa.

Yleisöluento: Climate Intervention – Effects in Lapland
Douglas MacMartin & Holly Buck, Cornellin yliopisto
Rovaniemi, Arktikum 4.10.2017 klo 14–15, fokusryhmäkeskustelu klo 15–16
Sodankylä, Kunnanvirasto 5.10.2017 klo 16.15–17.15, fokusryhmäkeskustelu klo 17.15–18.15

Lähde: Lapin yliopiston Arktinen keskus

Lue myös:

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.