p

Pohjoinen merijää sulanut minimiinsä tänä vuonna

Kuva: NSIDC
Yhdysvaltain lumi- ja jäätietokeskus NSIDC:n mukaan tämän vuoden arktisen merijään minimi laajuus 4,64 miljoonaa neliökilometriä oli syyskuun 13 päivä. Lukema on 38 vuoden satelliittimittausten ajalta 8. alhaisin ja 1,58 miljoonaa neliökilometriä alle pitkän aikavälin keskiarvon. Greenpeacen mukaan arktisen merijään kehitys on huolestuttava merkki ilmastonmuutoksen nopeasta etenemisestä.

“Tänä vuonna arktinen merijää suli jälleen huolestuttavan pieneksi, vaikkei ennätyksiä rikottukaan. Mittaushistorian yksitoista pienintä lukemaa on mitattu viimeisen yhdentoista vuoden aikana. Ilmastonmuutos on muuttunut tulevaisuuden uhkakuvista tämän päivän todellisuudeksi ja ruokkii jo nyt tuhoisia myrskyjä ja tulvia ympäri maailman”, sanoo Greenpeacen Arktis-asiantuntija Laura Meller.

“On uskomatonta, että vaikka Arktis sulaa aivan silmiemme edessä, monet hallitukset ja yhtiöt ajattelevat ilmastoa kärventävän öljyn poraamisen herkällä Arktiksella olevan hyvä idea. Ilmastomme ei kestä enää yhtään uutta öljykenttää. Onneksi puhtaat uusiutuvan energian ratkaisut ovat yhä paremmin kaikkien ulottuvilla. Maailma muuttuu, kun toimimme yhdessä, mutta aikaa ei ole hukattavaksi”, Meller jatkaa.

NSIDC:n uutinen »»
Katso täältä ajankohtainen tilanne »»

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.