p

EU-parlamentin äänestystuloksen myötä biotalouden kestämättömyys kasvaa ja Pariisin sopimus uhkaa vesittyä


Euroopan parlamentti käsitteli keskiviikkona (13.9) EU:n ilmastopolitiikan maankäyttöä ja metsiä koskevan ns. LULUCF-asetuksen. Suomen luonnonsuojeluliitto on erittäin pettynyt parlamentin äänestystulokseen, joka nyt uhkaa pilata ahkeran työn Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden eteen ja syventää suomalaisen biotalouden kestämättömyyttä.

"Äänestystulos on pettymys, joka vesittää Euroopan parlamentin työn ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Se pilaa kauniin tavoitteen, jossa metsien avulla päästäisiin eroon fossiilisista polttoaineista, sillä metsien liian kova käyttö nyt estää metsien avun ilmastonmuutoksen torjunnassa elintärkeintä lähivuosikymmeninä. Parlamentin linjaus ei ole vastuullinen”, sanoo Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun.

"Jopa ilmastotutkijoiden viesti on ollut selvempääkin selvempi: ilman hiilinielujen kasvua lähivuosikymmeninä olemme pulassa. Nyt parlamentin äänestyksessä luovuttiin siitä tärkeästä periaatteesta, jonka mukaan hakkuiden aiheuttaman hiilinielun pienenemisen ilmastovaikutus pitäisi huomioida täysimääräisesti."

"Suomessa hallitus haluaa lisätä metsien hakkuita, mutta ei ota vastuuta lisähakkuiden haitallisesta ilmastovaikutuksesta. Hallitus kuvittelee, että lisähakkuiden haitallinen ilmastovaikutus kuitataan myöhemmällä metsän kasvulla. Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet karkaavat käsistämme tällaisten päätösten seurauksena. Ollaanko Suomessa vielä sitouduttu Pariisin sopimuksen toteuttamiseen?" Bruun kysyy.

Parlamentin linjaus metsistä on paha kolaus, mutta Euroopan parlamentin päätös sisältää myös joitakin hyviä asioita. Esimerkiksi puurakentamista edistetään ja koko EU:n hiilinielujen kehitystä seurataan jatkossa aiempaa tarkemmin.

LULUCF-asetuksen valmistelussa ympäristöministerit tekevät oman päätöksensä 13. lokakuuta. Tämän jälkeen parlamentti, ministerineuvosto ja komissio neuvottelevat lopullisen ratkaisun yhdessä. EU tulkitsee päätöksellään ensimmäisenä merkittävänä Pariisin sopimuksen osapuolena, miten hiilinielut huomioidaan kansainvälisessä ilmastopolitiikassa. Nyt ympäristöministereillä on vastuu tehdä ilmaston kannalta oikeita päätöksiä.

Päätös on lähivuosien ilmastopolitiikan kannalta ratkaiseva: arvioiden mukaan ihmiskunnan aiheuttamista historiallisista päästöistä noin 40 prosenttia on aiheutunut juuri maankäytön ja maanpeitteen muutoksista.

Lähde: SLL

Samasta aiheesta YLE:
Hiilinielupäätös on murheellinen, talous on jyrännyt tieteen »»
Euroopan parlamentin päätös hiilinieluista ei ota ilmastovaikutuksia huomioon, arvioi akatemiaprofessori Timo Vesala.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.