p

Venäjän maksettava miljoonakorvaukset Hollannille “Arctic 30:n” valtaamisesta

Kansainvälinen välitystuomioistuin on määrännyt Venäjän korvaamaan Hollannille 5,4 miljoonan euron vahingonkorvaukset Greenpeacen “Arctic 30:n” tapauksessa. Päätös vahvistaa entisestään oikeutta osoittaa rauhanomaisesti mieltään merialueilla.
Arctic Sunrise. Kuva: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Oikeuden päätös merkitsee loppua pitkälle prosessille, joka alkoi Greenpeacen Arctic Sunrise -aluksen osallistumisesta rauhanomaiseen mielenosoitukseen kansainvälisellä merialueella syyskuussa 2013. Mielenosoituksen jälkeen Venäjän viranomaiset nousivat laittomasti laivaan ja takavarikoivat sen.

“Arctic 30”:na tunnetut 28 Greenpeacen aktivistia ja kaksi freelance-toimittajaa viettivät kaksi kuukautta vankilassa, ensin Murmanskissa ja myöhemmin Pietarissa. Yksi vangituista aktivisteista oli suomalainen Sini Saarela. Hänet ja muut vangit vapautettiin ensin takuita vastaan, ja lopulta kokonaan Venäjän duuman myöntämällä armahduksella.

Arctic Sunrise -alus palautettiin Greenpeacelle sen jälkeen, kun se oli ollut murmanskilaisessa satamassa yhdeksän kuukautta. Alus kärsi mittavia vaurioita pidätyksen ja sitä seuranneen takavarikon aikana. Kumiveneet ja muut varusteet olivat myös kokeneet suuria vahinkoja.

“Tie oikeudenmukaisuuteen on välillä pitkä, mutta tämänpäiväinen oikeuden päätös tukee kiistattomasti kansainvälistä lakia, sekä oikeutta rauhanomaisiin mielenosoituksiin niin öljynporausta vastaan Arktiksella kuin kaikkialla maailmassa”, Greenpeace Internationalin lakiasioista vastaava Jasper Teulings sanoo.

Venäjä asetettiin vastuuseen elokuussa 2015 Arctic Sunrise -aluksen valtaamisesta, pysäyttämisestä ja takavarikosta, sekä siitä seuranneista toimenpiteistä alusta ja sillä olleita henkilöitä kohtaan. Tämänpäiväinen oikeuden päätös asettaa hinnan niille vahingoille, jotka Venäjä joutuu korvaamaan.

Viime viikolla, perusteellisen kunnostuksen jälkeen, Arctic Sunrise -alus aloitti matkan Barentšinmerelle kampanjoidakseen koeporauksia vastaan, joita norjalainen Statoil on suorittamassa arktisella alueella. Greenpeace ja sen yhteistyökumppanit pyrkivät estämään  nämä poraukset oikeusteitse. Arctic Sunrise ja sen miehistö ovat tänä kesänä tärkeässä roolissa napapiirin pohjoispuolella tehtävien porausten vastuuttomuuden kartoittajana ja julkituojana.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.