p

Luontosuhde nousi keskusteluaiheeksi SuomiAreenalla

Tänään päättyvällä Porin SuomiAreenalla keskusteltiin pariinkiin otteeseen suomalaisten suhteesta luontoon. Muista ympäristöaiheista nousivat esiin biotalous, puhtaat vedet, kestävä kehitys sekä useammassa keskustelussa energia.
Kuva: Jacqueline Macou

Suomen luonnonsuojeluliiton koolle kutsumaan keskusteluun Suomen luontosuhteesta osallistuivat hyvinvointivalmentaja Jutta Gustafsberg, Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä, enkelisijoittaja Markku Kaloniemi, elokuvatuottaja Marko Röhr sekä energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Puheenjohtajana toimi Ylen luontotoimittaja Minna Pyykkö.

Keskustelijat pohtivat myös Suomen luonnon parempaa tuotteistamista myös matkailijoille, ei vain Lapissa vaan myös eteläisessä Suomessa. Marko Röhr kehotti ottamaan mallia Islannista.

Keskustelussa korostui myös henkilökohtaisen luontosuhteen merkitys. Osalla se oli jo lapsuuden luonnossa liikkumisen ja koulujen luontokerhojen peruja. Jutta Gustafsberg tunnusti löytäneensä suomalaisen luonnon arvoa Nuuksiossa kuvatun tv-ohjelmasarjan kuvauksissa, jossa viiden tähden luxusloma muuttui tähtitaivaan alla: "Luonto ei ole viiden tähden vaan tuhannen tähden resortti".

Luontosuhteesta keskusteltaessa panelistit nostivat esiin erityisesti maamme metsät ja niiden kohtelun. Kun huippusijoittaja Kaloniemeltä kysyttiin sijoitusvinkkiä Suomelle, hän suositteli Suomea viemään METSO-ohjelman loppuun. Kaloniemi on myös Päijänteen Luonnonperintösäätiön puheenjohtaja. Kimmo Tiilikainen yhtyi näkemykseen. "Toivottavasti Metsoon löytyy paukkuja", ministeri komppasi.

Lähiluonnon merkityksen todetiin kasvavan terveydellisestikin. Ministeri Tiilikainen korosti viheralueiden turvaamista kaavoituksella. "Menkää punttisalin sijasta välillä metsään", innosti myös Jutta Gustafsberg ihmisiä luontoon.

Tulevaisuuden näkymiä kysyttäessä Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä suositteli, ilmastonmuutoksestakin muistuttaen, varautumaan tulevaisuuden erilaisiin skenaarioihin suojelualueiden lisäämisellä.

Myös Suomen Partiolaiset järjestivät SuomiAreenalla keskustelun luonnosta otsikolla ”Kuka suojelee, kunnioittaa ja rakastaa suomalaista luontoa?” Tässäkin keskustelussa esiin nousi luonnon terveysvaikutukset ja luontoturismin potentiaali.

Energia on ollut viime vuodet suosittu aihe SuomiAreenalla. Tänä vuonna energia-aiheisia keskusteluja käytiin muun muassa energialoikasta, uusista ratkaisuista, energiaviisaudesta ja tuulivoimasta.

"SuomiAreena on suomalaisen yhteiskunnallisen keskustelun mansikkapaikka. Vaikka Porissa oli tänä vuonnakin hyvin esillä ympäristöaiheita, jäi luonnonvarojen kerskakulutus vähäiselle huomiolle. Markkinatalouden toimivuutta toisteltaessa harva keskustelu kantoi huolta siitä, että talousjärjestelmämme ohjaa luonnonvarojen kasvavaan kulutukseen. SuomiAreenakin kaipaisi keskustelua kohtuutaloudesta", pohtii suojelupäällikkö Jouni Nissinen.

Lähde: SLL

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.