p

Energiatehokkuus ja asumismukavuus paranevatPientalojen suurimmat energiansäästömahdollisuudet löytyvät lähitulevaisuudessa älykkäistä säätöjärjestelmistä. Kyse ei ole pelkästään siitä, että niiden avulla ohjataan energiankulutusta hinnan ja todellisen tarpeen mukaan, vaan myös siitä, että parannetaan eri energiamuotojen hyötysuhteita.

Älykkäiden säätöjärjestelmien avulla olemassa olevista energialähteistä otetaan aiempaa enemmän irti.

– Kun kodin laitteet kytketään yhteen taloautomaation kanssa, mullistuu käyttömukavuus sekä energiatehokkuus, summaa kehitystä Motivan pienrakentamisen energiatehokkuuden asiantuntija Sami Seuna.

Energialähteet monipuolistuvat

Pientaloissa yleistyy usean eri energialähteen tehokas käyttö, esimerkiksi maalämmön hyötysuhteen tehostaminen aurinkolämmöllä ja lämmön kausivarastointi maaperään tai kallioon. Uudet ohjausjärjestelmät kytkevät automaattisesti päälle kulloinkin edullisimman energialähteen.

Aurinkosähkön käytön Seuna arvioi yleistyvän nopeasti, kun tietoisuus ja hyvät esimerkit leviävät ja järjestelmien hinnat laskevat.

– Aurinkosähkön kiinnostavuutta lisäävät myös yleistyvät täyssähköautot ja ladattavat hybridit, joiden akkuihin voidaan tulevaisuudessa varastoida nykyistä tehokkaammin itse tuotettua sähköä. Lisäksi aurinkosähköön kytkettävät vuorokausitasolla varastoivat akustot alkanevat löytää paikkansa pientaloissa, jolloin omaa tuotantoa pystytään paremmin hyödyntämään, mikä lisää aurinkosähkön kannattavuutta.

Todellinen hybridikäyttö vasta tulossa

Ohjausjärjestelmät hyödyntävät automaattisesti eri energiamuotojen halvimpia hintoja nykyistä tehokkaammin ottaen huomioon eri lämmitysmuotojen olosuhteista riippuvat hyötysuhteet ja suorituskyvyn. Edullista energiaa voidaan varastoida lattialämmityksessä lattian alla olevaan betonilaattaan tai perinteisiin vesivaraajiin. Vesikiertotakkojen lämmintä vettä hyödynnetään joko käyttövetenä tai lattialämmityksessä. Sillä voidaan lämmittää myös lämpökaivosta tulevaa liuosta, jolloin maalämpö toimii paremmalla hyötysuhteella.

Kodin turvallisuus paranee

Jo nyt ohjausjärjestelmillä on parannettu turvallisuutta murtohälytysten ja vesivahinko- tai muiden häiriöilmoitusten avulla. Kehittyvää tekniikkaa voidaan käyttää myös henkilöturvallisuuden lisäämiseen: esimerkiksi muistisairaiden kodin järjestelmät voivat hälyttää, jos valoja ei ole lainkaan sytytetty tai vettä ei ole käytetty määriteltynä ajanjaksona.

Tehokkaista järjestelmistä saadaan kaikki hyöty irti vain osaavissa käsissä. Yhä enemmän ymmärretään, että pienellä vaivalla voidaan saada suuria säästöjä aikaan. Laitteita hankittaessa kannattaa vaatia käytönopastus ja säilyttää manuaalit. Talon huoltokirjaan kannattaa lisätä tiedot myös omista säädöistä.

Rakenteellinen energiatehokkuus 

– Rakennusmääräysten kiristyessä on hyvä muistaa, että pieni talo täyttää isoa helpommin energiavaatimukset. Ei kannata lyödä lukkoon tiettyä neliömäärää, vaan suunnitella tilankäyttö tehokkaaksi ja tarkoituksenmukaiseksi. Myös laajennettavuus ja muunneltavuus on syytä huomioida. Tämä koskee myös energialähteiden mitoitusta, muistuttaa Seuna.

Energiatehokkaat vaihtoehdot niin rakenteissa kuin lämmön talteenotossa maksavat itsensä takaisin.

Teksti: Maija-Liisa Saksa
Lähde: Editori.fi

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.