p

Yli sata kirjailijaa allekirjoittanut Greenpeacen vetoomuksen metsien suojelun ja sananvapauden puolesta

Yli sata kirjailijaa ympäri maailmaa, muiden muassa Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja John Maxwell Coetzee (Häpeäpaalu), Stephen Fry (Fryn aikakirjat), Margaret Atwood (Orjattaresi) ja Roberto Saviano (Zero Zero Zero: raportti kansainvälisestä kokaiinikaupasta) ovat allekirjoittaneet Greenpeacen vetoomuksen metsien suojelun ja sananvapauden puolesta.
Kuva: skeeze

Vetoomus on syntynyt, koska kanadalainen metsäyhtiö Resolute Forest Products yrittää hiljentää Greenpeacen arvostelun, joka koskee yhtiön kestämättömiä hakkuita Kanadan pohjoisissa metsissä. Resolute vaatii noin 200 miljoonan euron korvauksia Greenpeacelta. Oikeusjutusta voi tulla sananvapauden kannalta vaarallinen ennakkotapaus, joka voi hiljentää suuryhtiöiden julkisen arvostelun.

“Orjattaresi, Vuonna 1984 ja Uljas uusi maailma ovat kirjoja, joiden loppu on jo kirjoitettu. Meidän ei ole. Tämä on mahdollisuus nousta puolustamaan sananvapautta, vapautta puhua muutoksen puolesta ja vapautta kyseenalaistaa auktoriteetit ja vaatia näiden vapauksien suojelemista lailla. Yhteiskuntana me tarvitsemme positiivisen loppuratkaisun tähän tarinaan”, sanoo Orjattaresi kirjoittanut Margaret Atwood. Kirja kuvaa dystopiaa, jossa naiset on alistettu orjiksi, ja heiltä on kielletty kirjoittaminen ja jopa kirjojen saanti.

Vetoomuksessa kirjailijat sitoutuvat “puolustamaan sananvapautta demokraattisen ja rauhanomaisen yhteiskunnan peruspilarina, ihmisten oikeutta järjestäytyä ja protestoida ilman uhkailluksi joutumista sekä niitä, jotka rauhanomaisesti osoittavat mieltä maailman metsien suojelemiseksi.”

Muita merkittäviä allekirjoittajia ovat muun muassa Italian mafian toimintaa paljastanut Roberto Saviano, kanadalaiset Yann Martel (Piin elämä) ja Naomi Klein (Tämä muuttaa kaiken), ranskalainen Philippe Claudel (Varjojen raportti) ja algerialainen Yasmina Khadra (Osattomien Olympos).


Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.