p

VTT:ltä ympäristöystävällinen ja edullinen tapa valmistaa muovipullo biomateriaalista

Teknologian tutkimuskeskus VTT kehitti uuden ja ympäristöystävällisen menetelmän valmistaa kasvien sokerista kierrätettävää muovia, josta voidaan valmistaa esimerkiksi biopohjaisia muovipulloja. Materiaali soveltuu myös maaleihin, pakkausten kaasu-barriereihin ja teollisiin hartseihin.

Kuva: Pixabay
Muovipullojen valmistusmateriaali on edelleen pääasiassa öljypohjainen PET-muovi, vaikka viime vuosina on ollut uutisointeja biopohjaisista vaihtoehdoista. VTT kehitti ja patentoi uuden menetelmän valmistaa sokerista ja sokerijätteestä esimerkiksi muovipullojen valmistusaineeksi soveltuvaa furaani-dikarboksyylihappoa (FDCA) PEF-polymeerien muodostamiseksi.

Kiinteän happokatalyytin ja kierrätettävän liuottimen ansiosta valmistuksessa syntyy VTT:n menetelmällä merkittävästi vähemmän myrkyllisiä jätteitä verrattuna käytössä oleviin öljypohjaisiin menetelmiin.

Menetelmä tarjoaa erityisesti pakkaus- ja juomateollisuudelle vaihtoehdon PET-muovin käytölle ja samalla mahdollisuuden laajentaa biomateriaalien käyttöä tuotannossaan. Teollisuudessa jo kiinnostusta herättänyt menetelmä on skaalattavissa teolliseen tuotantoon.

Tutkimus- ja kehitystyön ovat rahoittaneet VTT ja Tekes.

VTT esittelee biopohjaisen muovin kehitysprojekteissa saatuja tuloksia 27.9.2017 “Green Plastics without the bio-premium” -webinaarissa »»

Lähde: VTT
Julkaisi: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.