p

Suomi merkittävässä roolissa kansainvälisessä tuulivoima-tutkimuksessa

Suomi merkittävässä roolissa kansainvälisessä tuulivoimatutkimuksessa - Teknologian kehityksen ansiosta tuulivoima soveltuu hyvin Suomen pohjoisiin olosuhteisiin
Tuulivoimaa Hailuodossa. Kuva: Alphaios /  Wikimedia CommonsTeknologian tutkimuskeskus VTT on ollut mukana yli 20 vuotta IEA:n (International Energy Agency) tuulivoimatutkimusyhteistyössä, jossa Suomen rooli on ollut merkittävä. Tuulivoiman kustannukset ovat puolittuneet alle kymmenessä vuodessa ja Suomen tuulivoimakapasiteetti on kasvanut merkittävästi samalla kun maailman tuulivoiman tuotanto on kasvanut vastaamaan noin neljää prosenttia koko sähkönkulutuksesta.

”Tänä päivänä tuulivoima tuottaa lähes 5 % sähköstämme, ja sen hinta energianlähteenä on laskenut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Teknologian kehityksen ansiosta tuulivoima sopii hyvin Suomen pohjoisiin olosuhteisiin. Tutkimuksen ja innovaatioiden avulla tuulivoima voi edelleen tuoda lisää korkean teknologian vientituloja Suomeen”, VTT:n erikoistutkija Ville Lehtomäki toteaa.

Viime vuonna Suomeen asennettiin ennätykselliset 580 MW uutta tuulivoimaa. Vastaavia kasvulukuja ennustetaan myös vuodelle 2017, jolloin kokonaiskapasiteetti nousisi yli 2000 MW. Maailmalla tuulivoima kasvaa järisyttävällä 15 % vuosivauhdilla ja saavuttaa tänä vuonna 500,000 MW rajapyykin. Silloin tuulivoima vastaa noin 4 % maailman sähkönkulutuksesta, ja Euroopassa vastaavasti tuulivoiman osuus on jo yli 10 % sähkönkulutuksesta. Myös Euroopassa on investoitu tuulivoimaan vuosina 2012—2016 enemmän kuin mihinkään muuhun energiantuotantomuotoon.

Voidaankin puhua todellisesta tuulivoiman vuosikymmenestä niin Euroopassa kuin maailmalla. Tuulivoiman kasvun takana on teknologiakehitys, joka on mahdollistanut napakorkeuksien ja roottorien kasvun sekä älykkäät ohjausjärjestelmät. Kustannukset ovat puolittuneet alle kymmenessä vuodessa, ja tuulivoima on nykyään yksi halvimmista energiantuotantomuodoista.

Suomessa on vielä tilaa asentaa kilpailukykyistä tuulivoimaa monikertaisesti lisää, enemmän kuin monissa muissa maissa. Suomelle löytyy runsaasti komponenttien ja huoltopalveluiden vientimahdollisuuksia, jos kotimarkkinat vetävät ja kansainvälisesti arvostettuja referenssi- ja pilottikohteita löytyy jatkossa.

Tuulivoiman kehitys on ollut todella nopeaa ja nopeaan kehitykseen kuuluvat myös haasteet, joita pyritään yhdessä ratkomaan muun muassa IEA Wind -tutkimusyhteistyöllä. IEA Wind -tutkimusyhteisössä on meneillään 15 eri tutkimusaihetta, joissa kansainvälinen yhteistyö nopeuttaa haasteiden ratkaisemista. VTT on toiminut yhteistyön puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana vuosina 2010—2015 ja koordinoi kahta IEA Wind -tutkimusaihetta, jotka liittyvät jäätävien olosuhteiden tuulivoimaan sekä sähköjärjestelmäintegraatioon. IEA Wind -yhteistyössä on mukana yhteensä viisi suomalaista yritystä: VTT, Akordi, ABB, Ilmatieteenlaitos ja Vaisala.

Lähde: VTT
Julkaisi: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.