p

Rantoja siivotaan ensimmäistä kertaa yhdessä Pohjoismaiden voimin

Pidä Saaristo Siistinä (PSS ry) ry:n Siisti Biitsi -rantojensiivouskampanjan päätapahtuma Siisti Pohjola järjestetään lauantaina 6.5. klo 11–16 Ruissalon Kansanpuistossa, Turussa. Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäinen yhteinen Nordic Coastal Clean-up Day, jolle myös pohjoismaiset ympäristöministerit ovat osoittaneet tukensa. Suomen juhlavuoden kunniaksi tavoitteena on kannustaa joka tuhannes suomalainen siivoamaan 100-vuotiaalle Suomelle 100 puhdasta rantaa.
 PSS ry Oslo Norja. Kuva: PSS ry
Siisti Pohjola on Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Itämerihaasteen yhteistyössä järjestämän Rantojen Siivousaalto -viikon (29.4.–6.5.) päätöstapahtuma. Päivä käynnistyy Ruissalon Kansanpuistossa kello 11, jossa osallistujia ohjeistetaan roskien keräämiseen ja raportointiin. Siivousalueina toimivat Ruissalon uimarannat ja Rantapromenadi. Kello 15 kokoonnutaan talkookahville Villa Promenadeen, jossa tilaisuuden päättää MP-Kollektiivin tanssiesitys. Tapahtumaan voivat ilmoittautua mukaan kaikki puhtaiden rantojen ystävät 5.5. mennessä osoitteessa www.siistibiitsi.fi/siistipohjola. Tapahtuma järjestetään yhdessä Ruisrockin ja Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa.

– Haluamme muistuttaa kansalaisia mahdollisuudesta vaikuttaa Itämeren roskaantumiseen, ja vapun jälkeinen viikko onkin siihen ajankohdaltaan hyvä. Tänä vuonna tavoitteenamme on tarjota 100-vuotiaalle Suomelle 100 puhdasta rantaa, ja siihen tarvitsemme kaikkien talkoopanoksen, kertoo PSS ry:n projektikoordinaattori Jenny Gustafsson.

Siisti Biitsi -kampanja on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa ja käynnissä koko vuoden. Rantojensiivoustalkoot voi järjestää kuka tahansa aina yksittäisestä ihmisestä kaveriporukoihin ja harrastusryhmistä organisaatioihin millä tahansa rannalla. Talkoot pyydetään ilmoittamaan siistibiitsi.fi-sivustolle, josta voi myös tulostaa roskaraportointilomakkeen. Raportointi on tärkeää, sillä muun muassa sen pohjalta PSS ry kerää valtakunnallista tietoa rantojen roskaisuustilanteesta.

Roskaantumista vastaan koko Pohjoismaiden voimin

Roskat eivät tunne rajoja, ja siksi vesistöjen ja rantojen roskaantumisen ehkäisyyn on ryhdytty ensimmäistä kertaa kaikkien Pohjoismaiden voimin. Siisti Pohjola on myös osa Pohjoismaiden yhteistä Nordic Coastal Clean-up Day -päivää, jonka tarkoituksena on tuoda keskusteluun roskaantumisasiaa niin kansalaisten kuin päättäjien keskuuteen.

PSS ry toimii vahvasti roskaantumisasioiden parissa niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin, ja osallistui muiden pohjoismaisten sisarorganisaatioiden kanssa Pohjoismaiden ministerineuvoston ympäristöministerien tapaamisen yhteydessä järjestettyyn siivoustapahtumaan 2.5. Oslossa.

Ympäristöministerit sopivat Oslossa pohjoismaisesta muoviohjelmasta, joka ohjaa Pohjoismaita kestävämpään muovien käyttöön ja kierrätykseen. Myös merten roskaantumisen pysäyttäminen on keskeisessä asemassa muoviohjelmassa.

– Merten muoviroskaantuminen otetaan vakavasti. Vähennämme ja järkeistämme muovin käyttöä. Muovin kertakäytön vähentäminen on myös ilmaston kannalta tärkeää, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Katso maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen Nordic Coastal Clean-up Day -videotervehdys »»

Lähde: Pidä Saaristo Siistinä ry
Julkaisi: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.