p

Nyt tarvitaan päättäväisiä toimia Arktiksen suojelun puolesta

Suomi julkaisi Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskauden ohjelman

Ulkoministeriö julkaisi 5.5 Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskauden ohjelman. Sen mukaan Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpano ja YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteet ohjaavat neuvoston työtä. Painopistealueita ovat ympäristönsuojelu, meteorologinen yhteistyö, viestintäyhteydet ja koulutus. Greenpeacen mukaan ilmastotoimien ja ympäristönsuojelun korostaminen on tärkeää – haasteena on edetä puheista käytäntöön. Suomen onnistuminen puheenjohtajana mitataan sillä, mitä käytännön tuloksia näillä alueilla saavutetaan.
Arktinen odysseia. Kuvassa Connie Kristoffersen. Kuva: Lars Rosing / flickr.  (CC BY-NC-ND 2.0)  

“Onnistuminen ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä ratkaisee arktisen alueen tulevaisuuden. On tärkeää, että Suomi korostaa ilmastotoimia ja Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa Arktisen neuvoston puheenjohtajuusohjelmassaan” sanoo Greenpeacen Arktis-vastaava Laura Meller.

“Vielä yksikään arktinen hallitus ei ole sanonut ääneen, mitä vaarallisen ilmastonmuutoksen pysäyttäminen käytännössä tarkoittaa: arktisen öljyn jättämistä merenpohjaan. Arktisen öljynporauksen pysäyttäminen jää yhä meidän tavallisten ihmisten tehtäväksi”, Meller jatkaa.

Greenpeace ja norjalainen Natur og Ungdom ovat nostaneet kanteen Norjan hallitusta vastaan uusien öljyalueiden avaamisesta arktiselle Barentsinmerelle. Alaskan alkuperäiskansajärjestöt ja joukko ympäristöjärjestöjä, Greenpeace mukaanlukien, haastaa oikeusteitse myös Yhdysvaltain presidentti Trumpin yritykset perua edeltäjänsä edistysaskelet arktisten merten sulkemiseksi öljynporaukselta.

Puheenjohtajuusohjelman mukaan merten ja rannikoiden ekosysteemien suojelu on merkittävä haaste jäsenmaille. Suomen mukaan YK:n biodiversiteettiä koskevien Aichi-tavoitteiden tulisi ohjata Arktisen neuvoston työtä. Näihin tavoitteisiin sisältyy, että vähintään 10 % meri- ja rannikkoalueista rauhoitetaan suojelualueiksi vuoteen 2020 mennessä – mutta tähän mennessä Pohjoisesta jäämerestä on suojeltu häviävän pieni osa.

“Suomen haaste puheenjohtajana on saada aikaan käytännön edistystä Pohjoisen jäämeren suojelussa. Maailman luonnonsuojeluliitto IUCN:n mukaan vähintään 30 prosenttia maailman meristä pitäisi suojella vuoteen 2030 mennessä, jotta merten ekosysteemit säilyvät terveinä” Meller sanoo.

Arktisen alueen suojelulla on Suomessa ihmisten vahva tuki: mielipidekyselyn mukaan neljä viidestä haluaa, että hallitus ajaa mertensuojelualueita Pohjoiselle jäämerelle. Vetoomuksen Arktiksen suojelun puolesta on Suomessa allekirjoittanut yli 80 000 ihmistä.

Lähde: Greenpeace
Julkaisi: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.