p

Kanadalainen metsäyhtiö hyökkää sananvapautta vastaan

Washington, DC, 16. toukokuuta 2017. Greenpeace on julkaissut uuden raportin Clearcutting Free Speech: How Resolute Forest Products is going to extremes to silence critics of its controversial logging practices. Raportissa esitellään kanadalaisen metsäyhtiö Resolute Forest Productsin arvostelijoihin kohdistuvaa juridista hyökkäystä, jolla yhtiö pyrkii määrittelemään toimiansa kritisoivan aktivismin rikolliseksi toiminnaksi.
Kuva: Kai Vogel

Resolute yrittää hiljentää Greenpeacen kaltaiset arvostelijat miljoonien dollarien sananvapautta uhkaaville oikeusjutuilla sen sijaan, että kehittäisi liiketoimintaansa kestävämmäksi. Jos Resolute voittaisi oikeudessa, oikeusjutusta saattaisi muodostua vaarallinen ennakkotapaus, jota voidaan käyttää tulevaisuudessa pohjoisamerikkalaisia yhtiöitä arvostelevien ryhmien hiljentämiseen. Tapaus voisi myös rohkaista yhtiöitä muualla maailmassa käyttämään samaa taktiikkaa.

“Greenpeace on saanut kansainvälistä tunnustusta riippumattomana ympäristöjärjestönä, koska puhumme pelotta ympäristöongelmista. Se on yhteisen edun ajamista, ei rikollista toimintaa. Tukijoidemme ääntä ei varmasti vaienneta nytkään, vaikka Resolute haluaa olla hiljaa koskemattomien metsien hakkaamisesta”, sanoo Greenpeace Internationalin pääsihteeri Bunny McDiarmid.

Toukokuussa 2016 Resolute nosti Yhdysvalloissa 300 miljoonan Kanadan dollarin (200 miljoonan euron) korvausvaateen ja kanteen rikollisesta toiminnasta useita Greenpeacen yhdistyksiä, Stand.earth -järjestöä ja yksittäisiä aktivisteja vastaan. Sitä ennen vuonna 2013 Resolution nosti kunnianloukkauskanteen ja 7 miljoonan Kanadan dollarin (4,7 miljoonan euron) vahingonkorvausvaateen Greenpeace Kanadaa ja kahta sen henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä vastaan. Yhtiö on käyttänyt samaa taktiikkaa myös muita järjestöjä kuten Rainforest Alliancea vastaan.

Raportissa on selvitetty, että johtavat kirjankustantajat, kuten Penguin Random House, HarperCollins, Simon & Schuster ja Hachette, hankkivat paperia Resolutelta. Greenpeace kutsuu näitä kustantajia mukaan suojelemaan sananvapautta ja oikeutta organisoitua yleisen edun, kuten metsiensuojelun, edistämiseksi.

“Kustantajat ovat paradoksaalisessa tilanteessa. Sananvapautta uhkaavassa poliittisessa ilmapiirissä kustantajien, jotka ovat suuresti riippuvaisia sananvapaudesta, pitäisi kieltäytyä hyväksymästä kovia otteita, joita heidän paperintoimittajansa käyttää yrittäessään hiljentää mielipide-eroja”, sanoo Greenpeacen USA:n vanhempi metsäasiantuntija Amy Moas.

“Tavoitteemme on terve metsä, jossa alkuperäiskansojen oikeuksia kunnioitetaan, paikallisten yhteisöjen elinkeinot turvataan ja tärkeät elinympäristöt suojellaan. Me emme vaadi yhtiöitä lopettamaan puunhankintaa Kanadan pohjoisista metsistä, me pyydämme metsäyhtiöitä ja heidän asiakkaitaan olemaan osa metsienkäytön kestävää ratkaisua”, Moas lisää.

“Kutsumme kustantajia etsimään yhdessä Resoluten kanssa kestävämpiä ratkaisuja metsienkäyttöön ja pyydämme Resolutea luopumaan perusteettomista oikeusjutuista, joiden tarkoituksena on selvästi hiljentää sen arvostelijat.”

“Jos Resolute voittaisi oikeusjutut, se ei tarkoittaisi ainoastaan maailmaa, jossa ei olisi Greenpeacen ympäristön suojelemiseksi tehdyn työn tuloksia, mutta myös maailmaa, jossa eturyhmien, yksittäisten ihmisten, taiteilijoiden, toimittajien ja kustantajien sananvapaus olisi nykyistä rajatumpi.”

“Resolute pyrkii leimaamaan ympäristön puolesta toimimisen rikolliseksi toiminnaksi Yhdysvalloissa ja siten luomaan ennakkotapauksen hiljentääkseen oikeutetun arvostelun. Metsäyhtiö ei kuitenkaan ota laskuihinsa miljoonia ihmisiä, jotka tekevät ympäristöliikkeestä vahvan. Yhdessä meidän äänemme ovat elintärkeitä oikeuksiemme, yhteisöjemme ja koko planeetan puolustamiseksi”, Moas sanoo.

Oikeusjutuista huolimatta Greenpeace suhtautuu avoimesti mahdollisuuteen löytää yhdessä Resoluten kanssa pohjoisiin metsiin kestäviä ratkaisuja, joiden luomisessa kaikki osapuolet ovat mukana.

Clearcutting Free Speech: How Resolute Forest Products is going to extremes to silence critics of its controversial logging practices -raportti »» (pdf)

Lähde: Greenpeace
Julkaisi: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.