p

Ilmasto lämpenee - Antarktis vihertyy

Sammaltutkimus paljastaa, Antarktiksella laajalle levinneitä muutoksia viimeisen 50 vuoden aikana
Sammalaluetta ja pingviinit. Kuva: Mark / flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Ryhmä tutkijoita dokumentoi Antarktiksen Peninsulasta vuonna 2013 lämpenemisen aiheuttamaa sammalten ja mikrobien ennennäkemätöntä ekologista muutosta viimeisen 50 vuoden ajalta. Nyt (18.5.2017) sama tutkimusryhmä on vahvistanut, että nämä väistämättömät muutokset Antarktiksella ovat laajalle levinneitä, ja ne tapahtuvat kaikkialla niemimaalla. 

"Tämä antaa meille paljon selkeämmän käsityksen siitä, missä määrin nämä muutokset tapahtuvat", sanoo Exeterin yliopiston Matthew Amesbury, yksi kirjoittajista. "Aikaisemmin meillä oli vain vastaavanlainen vastaus yhdelle alueelle Antarktikselta, mutta nyt tiedämme, että sammaloituvat alueet ovat reagoineet viimeaikaiseen ilmastonmuutokseen koko niemimaalla."

"Alueiden perusteellinen analyysi osoitti biologisen aktiivisuuden lisääntyneen puolen vuosisadan ajan. Nämä havainnot viittaavat siihen, että niemimaalla on perustavanlaatuinen ja laaja muutos menossa", Amesbury huomautti. Antarktiksen niemimaan tiedetään olleen mantereen nopeimmin lämpenevistä alueista. Vuotuiset lämpötilat ovat nousseet noin 0,5 °C jokaisella vuosikymmenellä 1950-luvulta lähtien.

Uudessa tutkimuksessa on aikaisempien ydinalueiden lisäksi kolme uutta aluetta tutkimukseen. Uusiin alueisiin kuuluvat Etelämantereen saartista (Elephant Island, Ardley Island ja Green Island), joissa vanhimmat sammaleet kasvavat, mikä edustaa 600 kilometrin pituista rajaa niemimaalla.

"Lämpötilan nousu Antarktiksen niemimaalla viimeisen puolen vuosisadan ajan on vaikuttanut dramaattisesti alueen lisääntyviin sammalten kasvuun, kasvunopeus on aktiivista ja nopeaa", sanoo Exeterin tutkimusta johtanut Dan Charman. "Tämän jatkuessa yhä paljasta maata tulee esiin jäätikön vetäytyessä, Antarktiksen niemimaa on tulevaisuudessa paljon nykyistä vihreämpi paikka."

Vihreys lisääntyy, sanovat tutkijat. Sammalten kasvuvauhdin herkkyys vastauksena aikaisempaan lämpötilan nousuun viittaa siihen, että Antarktiksen niemimaan maanpäälliset ekosysteemit jatkavat nopeaa muutosta lämpötilan noustessa.

Tutkijat sanovat jatkavansa perustutkimusta, jotka ulottuvat tuhansien vuosien päähän menneisyyteen. Niiden tavoitteena on selvittää ilmastonmuutoksen vaikutuksia maanpäällisiin ekosysteemeihin, ennen kuin ihmisen toiminta alkoi vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen.

Lähde: ScienceDaily
Julkaisi: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.